DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Industria auto germană va pierde o zecime din locurile de muncă și aşteaptă sprijinul statului

volkswagen

Sectorul auto german va pierde aproape o zecime din cele 830.000 de locuri de muncă în următorul deceniu, potrivit asociaţiei din industria VDA, citată de Reuters. Trecerea la maşina electrică şi epidemia de coronavirus accentuează problemele industriei, conform Mediafax.

Oficiali guvernamentali şi analişti cred că numărul locurilor de muncă eliminate va fi mai mare, pentru că maşinile electrice au nevoie de mai puţine lucrări de asamblare decât vehiculele cu motoare cu ardere internă, etapele simple de lucru fiind făcute de roboţi.

Companiile au abordări diferite: la fabrica Schmitts din Hallstadt lucrătorii încearcă să evite disponibilizările forţate, în timp ce la o fabrică Bosch din Bamberg au fost convenite reduceri de salarii şi mai puţine ore de muncă, compania investind în noile tehnologii.

„Germania intră în ape necunoscute. Tranziţia ar putea să marcheze sfârşitul epocii de aur pentru industria auto ca angajator de masă”, a declarat Ştefan Brătzel, şeful unui institut german de cercetare în domeniu.

Izbucnirea epidemiei de coronavirus accentuează criza, perturbând lanţurile de aprovizionare la nivel mondial şi provocând reducerea vânzărilor de maşini în China, o piaţă importantă pentru producătorii germani.

„S-ar părea că am trecut de vârful producţiei auto”, a declarat Volkmar Denner, CEO al celui mai mare furnizor auto din Germania, Robert Bosch, în luna ianuarie, când a anunţat reduceri masive de locuri de muncă şi o revizuire a afacerilor.

Pentru a ajuta muncitorii afectaţi de situaţia industriei auto, politicieni, companii şi sindicate au solicitat guvernului să sprijine trecerea la tehnologii alternative, cum ar fi maşinile electrice sau cele pe bază de hidrogen.

Într-o declaraţie comună, producătorii auto şi sindicatele au spus, în ianuarie, că Berlinul trebuie să extindă schemele de angajare susţinute de stat, cunoscute sub numele de Kurzarbeit, pentru a acoperi o perioadă de subvenţionare a salariilor de până la 24 de luni, precum şi recalificarea pentru fabricarea vehiculelor electrice.

Cabinetul german trebuie să aprobe reguli Kurzarbeit mai flexibile luna viitoare. În prezent, companiile pot solicita ajutor de stat pentru a evita disponibilizările şi pentru a menţine lucrătorii calificaţi pentru o perioadă limitată de până la 12 luni.

Pentru economie în ansamblu, scăderile din industria auto înseamnă mai puţini bani pentru consumatori, eliminând cel mai important pilon al creşterii economice din Germania din ultimii ani, pe măsură ce exporturile scad.

Chiar şi fără modificările planificate, numărul angajaţilor care au fost deja obligaţi să lucreze în scheme Kurzarbeit a sărit la 96.000 în noiembrie, în creştere de la aproximativ 20.000 cu doi ani înainte, şi a depăşit nivelurile din timpul crizei datoriilor din zona euro, din 2012/13. Proiecţiile sugerează că numărul acestora va creşte la 117.000 în această lună.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.