Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Industria avicolă iese pe piaţă cu 290 de milioane de ouă în această lună - Vânzările cresc cu 50% în perioada Paştelui

Zooland
gaini

Vânzările de ouă în perioada Sărbătorilor Pascale cresc cu aproximativ 50% faţă de o lună obişnuită, până la circa 290 de milioane de ouă, ceea ce înseamnă că un român consumă, în medie, aproximativ 15 ouă produse în fermele avicole din România, susţine preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), Ilie Van, potrivit Agerpres.

Acestea a precizat că datele privind producţia, vânzările şi consumul sunt doar cele consemnate în industria avicolă din România şi nu includ oferta provenită din gospodării.

"Producţia de ouă consum realizată în primele două luni ale anului 2021 a înregistrat o creştere cu circa 9% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2020, arată datele Ministerului Agriculturii. Conform experienţei din anii anteriori, fermierii îşi fac propriile strategii de piaţă pentru a asigura eventualele creşteri de cerere, însă în săptămânile dinaintea Sărbătorilor Pascale, de regulă, vânzările cresc la ouă de consum cu circa 50% faţă de o luna obişnuită ceea ce presupune o majorare a producţiei la circa 280 - 290 milioane de ouă din ferme organizate, adică, în medie, 15 ouă pe cap de locuitor pentru Sărbătorile Pascale", a declarat pentru AGERPRES preşedintele UCPR, Ilie Van.

Citește și: Șeful videochatistelor LUATE CU ASALT de mascați la Iași a fost SCĂPAT PRINTRE DEGETE...

Acesta susţine că în ferme organizate erau circa 8,7 milioane de găini, citând tot datele datelor statistice ale Ministerului Agriculturii, cu un potenţial de producţie anual de 2,35 miliarde de ouă. Astfel, într-o lună obişnuită industria avicolă din România produce în jur de 195 de milioane de ouă.

În ceea ce priveşte preţul ouălor, şeful UCPR afirmă că în continuare preţul ouălor la poarta fermei în România este cel mai mic din Uniunea Europeană, respectiv 0,31 lei/ou, comparativ cu nivelul înregistrat în perioada similară a anului trecut.

"Conform Observatorului Preţurilor UE, preţurile la poarta fermei, atât la carnea de pasăre cât şi la ouă consum, sunt cele mai mici din Uniunea Europeană. Astfel, în săptămâna 14 din anul 2020 preţul la poarta fermei la ouăle de consum era de 0,30 lei/ou, iar în săptămâna 14 a anului 2021 acesta era de 0,31 lei/ou. După cum se vede din evoluţia preţurilor la poarta fermei există ofertă suficientă în perioada premergătoare sărbătorilor pascale", a adăugat Van.

Potrivit sursei citate, în primele două luni ale acestui an, producţia carnea de pasăre obţinută din industria avicolă a înregistrat o reducere cu circa 9% faţă de anul 2020, iar preţul în săptămâna 14 din anul 2021 era uşor mai mare, respectiv 6,99 lei/kg carcasă, faţă de 6,96 lei/kg carcasă în aceeaşi perioadă din 2020.

Datele statistice arată că un român mănâncă, în medie, 240 - 250 de ouă anual, reprezentând un consum lunar de 20 până la 22 de ouă, atât din producţia industrială avicolă cât şi din gospodăriile ţărăneşti, însă în luna în care se sărbătoreşte Paştele consumul pe locuitor "sare" la circa 30 de ouă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.