Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Inflaţia Ungariei a încetinit în mai, ajungând la cel mai redus nivel din octombrie 2022

iStock
ungaria steag

Inflaţia Ungariei a încetinit în mai, ajungând la cel mai redus nivel din octombrie 2022.

Inflaţia în Ungaria a încetinit pentru a patra lună consecutiv, situându-se în mai la cel mai redus nivel din ultimele şapte luni, arată datele preliminare publicate de Oficiul Central de Statistică, transmite DPA.

Indicele preţurilor de consum a urcat în ritm anual la 21,5% în mai, după ce a crescut la 24% în aprilie. Economiştii se aşteptau în mai la o inflaţie de 22,3%, conform Agerpres.

Este cel mai redus nivel din octombrie 2022, după ce în aprilie Ungaria a fost statul membru UE cu cea mai ridicată rată a inflaţiei.

Inflaţia de bază, adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, s-a redus în mai la 22,8% în ritm anual, de la 24,8% în aprilie, în timp ce analiştii se aşteptau luna trecută la o inflaţie de bază de 23,3%. Este, de asemenea, cel mai redus nivel din octombrie 2022.

De asemenea, inflaţia produselor alimentare s-a moderat la 35%, de la 37,9% în aprilie, în timp ce creşterea anuală a preţurilor la electricitate, gaze şi alţi combustibili a încetinit la 37,2%, de la 41,5%.

În ritm lunar, rata inflaţiei în Ungaria a încetinit la 0,4% în mai, de la 0,7% în aprilie.

Comisia Europeană previzionează că anul acesta rata inflaţiei în Ungaria se va situa la 16,4%, cel mai ridicat nivel din UE, în timp ce Guvernul de la Budapesta are ca obiectiv reducerea inflaţiei sub 10% până în decembrie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.