Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Inflația a ajuns la 35 la sută în Moldova. Premierul Natalia Gavrilița vorbește despre plafonarea prețurilor la anumite alimente de necesitate

SeeNews
banca nationala a moldovei

Inflația din țara noastră atinge noi cote record, după ce a ajuns la 34,29 de procente. Datele au fost publicate de către Biroul Național de Statistica, care a notat că prețurile medii de consum, în luna august, la fel, au crescut.

Între timp, aseară, la emisiunea Cutia Neagră de la TV8, prim-ministra Natalia Gavrilița a spus că lista produselor social importante ar putea fi completată și, respectiv, prețurile ar putea fi plafonate, transmite Știri.md.

34,29% la această cotă-record a ajuns inflația din Republica Moldova. Ca urmare, potrivit Biroului Național de Statistică, prețurile medii de consum, în luna august, au crescut și ele cu 0,89% față de luna iulie. S-au scumpit nu doar produsele alimentare, dar și cele nealimentare.

Datele statistice arată că cel mai tare s-au scumpit ouăle de găină - cu 17 la sută. Și prețul fructelor a crescut cu aproape 5%. Cu patru la sută mai mult ne costă astăzi zahărul, urmat de pâinea din făină de grâu, prețul căreia s-a majorat cu 2,4%. Sunt mai scumpe cu 1,3 la sută și produsele lactate.

Ouă de găină – cu 17,0%

Fructe – cu 4,7%

Zahăr – cu 4,0%

Pâine din făină de grâu – cu 2,4%

Lapte şi produse lactate – cu 1,3%.

Totodată, cu aproape două procente mai mult ne costă și serviciile prestate populației. Totuși, luna trecută s-au ieftinit legumele, în medie cu 5,6 la sută. Între timp, aseară, la emisiunea Cutia Neagră de la TV8, premierul Natalia Gavrilița a declarat că se va verifica cât de justificată este majorarea prețurilor și că lista produselor social importante ar putea fi extinsă.

„Poate în această toamnă și iarnă merită să mai extindem această listă, să mergem cu verificări. Am de gând să introduc un mecanism mai eficient de verificare la nivel local. Prețurile au luat-o razna, în special, la resursele energetice. Eu cred că oamenii înțeleg care sunt greutățile care ne așteaptă”, a declarat prim-ministra Republicii Moldova, Natalia Gavrilița.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.