Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Informații inedite de la Kiev: Cum i-au 'ajutat' norii pe ucraineni să scufunde nava amiral Moskva, mândria Rusiei

Russian Defense Ministry Press Service via AP
nava moskva

Oficialii militari ucraineni au susținut că au reușit să lovească și să scufunde nava amiral rusă Moskva datorită norilor care au extins raza de acțiune a radarului lor. În prima relatare ucraineană cuprinzătoare despre scufundarea navei, surse de securitate și oameni de știință au descris cum norocul și vremea au fost de partea operatorilor radar ucraineni atunci când au reperat Moskva în largul coastei, anunță The Telegraph.

La aproximativ 75 de mile de țărm, Moskva era departe de raza normală de acțiune a sistemelor radar ucrainene, care în mod normal nu pot vedea dincolo de orizont, a declarat una dintre surse pentru Ukrainska Pravda.

Sursele ucrainene au declarat că semnalele au fost reflectate între nori și suprafața mării, permițându-le să se fixeze pe Moskva. "În momentul invaziei, nu aveam radare deasupra orizontului, iar Rusia știa acest lucru", a declarat un specialist ucrainean în rachete, referindu-se la sistemele radar avansate care pot identifica ținte la distanțe foarte mari. "Cum norii erau foarte joși și semnalul din acest coridor dintre apă și nori nu avea unde să se ducă, radarul a ajuns pe neașteptate la Moskva".

După câteva momente de ezitare, au fost lansate două rachete Neptun. A fost nevoie de doar șase minute, potrivit cercetătorilor rachetelor, pentru ca rachetele să ajungă și să lovească Moskva.

O fotografie inedită publicată împreună cu acest raport ar fi arătat una dintre rachete străbătând cerul în timp ce era lansată din vehiculul de lansare. Fiind o versiune îmbunătățită a unui sistem sovietic anti-navă proiectat în anii 1980 și folosit doar o singură dată în luptă, echipajul nu avea nicio idee despre cum se vor descurca noile lor arme împotriva formidabilei apărări antirachetă a navei Moskva.

Ucraina nu știa dacă loviturile lor au avut succes, în condițiile în care se anunța o furtună, iar operatorii dronei Bayraktar TB-2 refuzau să decoleze pentru a verifica lovitura și riscau să fie doborâți.

A doua zi, când furtuna s-a potolit, silueta neagră a Moskva lovită a putut fi văzută de la zeci de kilometri depărtare, confirmând unul dintre cele mai îndrăznețe succese ale Ucrainei din timpul conflictului. A fost pentru prima dată când o navă amiral rusă a fost scufundată de la războiul ruso-japonez din 1905.

Relatarea ucraineană contrazice rapoartele anterioare care susțineau că Kievul ar fi primit date de țintire de la un avion de spionaj al NATO și că Ucraina ar fi atras nava mai aproape de coastă cu o dronă.

"Toate aceste povești despre cum "unchii mari" ne ajută - nu fac decât să joace în favoarea Rusiei", a declarat una dintre surse. "Acesta este un munte de 120 de metri de fier și electronice ... problema nu a fost să găsim Moskva, ci să o luăm". Rusia susține că Moskva s-a scufundat pe o mare furtunoasă ca urmare a unui incendiu care a detonat armele de la bord.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.