Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Informații noi despre atacul din Noua Zeelandă - Autorul a acționat singur

Radio NZ
Christchurch politia noua zeelanda

Autoritățile din Noua Zeelandă au anunțat că autorul celor două incidente armate produse vineri la moscheile Al Noor și Linwood din Christchurch, în urma cărora 50 de persoane au murit, a acționat singur, relatează BBC, potrivit Mediafax.

Alte trei persoane au fost arestate în urma incidentului, dar nu mai există suspiciuni că au fost implicate în atacuri, a transmis comisarul Mike Bush. Unul dintre bărbați a fost acuzat de posesia unor arme de foc, iar al doilea va fi audiat în fața unei Curți de Justiție luni. O femeie, al treilea suspect, a fost eliberată fără a fi acuzată.

Prim-ministrul Noii Zeelande, Jacinda Ardern, a declarat că biroul său a primit un document din partea suspectului cu nouă minute înainte de producerea incidentului, dar acesta nu conținea detalii specifice, cum ar fi locația atacurilor. Documentul a fost redirecționat serviciilor de securitate după aproximativ două minute.

Brenton Tarrant, autorul atacului, avea permis de port-armă și deținea cinci arme, a transmis prim-ministrul. Acesta nu avea antecedente penale și nu se afla pe lista de persoane urmărite de serviciile de securitate din Noua Zeelandă sau Australia.

Jacinda Ardern a anunțat că va discuta cu membrii Guvernului, luni, despre o reformă privind armamentul în Noua Zeelandă.

Cel puțin 50 de persoane au murit în urma a două incidente armate produse vineri la moscheile Al Noor și Linwood din Christchurch, Noua Zeelandă. Aproximativ 34 de oameni sunt încă internați în spital pentru îngrijiri medicale, un copil în vârstă de patru ani fiind în stare critică. Cele două moschei erau pline cu credincioși, care se adunaseră pentru slujba de vineri după-amiază.

Atacatorul în vârstă de 28 de ani a distribuit live atacul din cel puțin una dintre moschei. Înaintea atacului, acesta a publicat pe contul său de Twitter, sub numele de Brenton Tarrant, mai multe poze cu arme și un document de 74 de pagini în care își explică acțiunile.

Printre motivele invocate de atacator se numără „crearea unei atmosfere de teamă” și „incitarea la violență” împotriva musulmanilor. În documentul publicat, Brenton Tarrant oferă detalii biografice și se descrie drept „etno-naționalist” și „fascist”.

Atacatorul susține că a plănuit atacul în ultimii doi ani, iar locația exactă a fost stabilită în urmă cu trei luni. Noua Zeelandă nu a fost prima opțiune, dar Tarrant a dorit să transmită mesajul că „niciun loc din lume nu este sigur”.

Citește și: Informații noi despre starea de sănătate a lui Liviu Dragnea - Medicii decid dacă este nevoie de intervenție IMEDIATĂ

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.