Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Turnătoria' revine în forță în Rusia: modul în care Putin își păstrează puterea prin intermediul rețelelor de informatori

Twitter/ Maria Pevchikh
vladimir putin ingrijorat

În timp ce Kremlinul a luat măsuri drastice împotriva opozanților, unii ruși se alătură luptei, într-o tendință cu ecouri din epoca stalinistă. De când Rusia a invadat Ucraina în februarie anul trecut, rusoaica Anna Korobkova susține că a scris numeroase denunțuri.

"În unele săptămâni, scriu zeci de "donosy", în altele doar câteva", a scris ea într-un schimb de e-mailuri, folosind cuvântul rusesc pentru denunțuri, un termen încă încărcat de ani de istorie a informatorilor, care datează încă dinainte de domnia dictatorului sovietic Iosif Stalin. În puțin peste un an, ea a scris 1.013 dintre ele, informează Bloomberg. Korobkova este poate cea mai prolifică dintre tot mai mulți ruși care se alătură represiunii Kremlinului împotriva criticilor războiului. Informatorii sunt o reflectare a schimbărilor radicale pe care invazia le-a adus în Rusia, căutând să eradicheze din cartiere, școli, universități și locuri de muncă din întreaga țară, indicii de opoziție altădată tolerate.

Deși nu există statistici oficiale, numărul de denunțuri a crescut de la începutul războiului, impulsionat din ce în ce mai mult de entuziaști precum Korobkova, motivați de ideologie, potrivit mai multor persoane apropiate de serviciile de securitate care au vorbit sub protecția anonimatului pentru a discuta chestiuni care nu sunt publice, relatează Bloomberg.

Ce pățesc cei vizați

Deși reprezintă mai puțin de o zecime din urmăririle penale efectuate în temeiul legilor stricte de cenzură impuse de la război, informatorii au fost în centrul unor cazuri care au dus la pedepse cu închisoarea, amenzi și pierderea locului de muncă pentru cei vizați, potrivit avocaților care urmăresc această tendință.

"Din nefericire, oamenii încă scriu prea puțini donosy", a declarat Pavel Danilin, un analist politic cu legături strânse cu Kremlinul, care este un invitat frecvent la talk-show-urile televiziunii de stat. "Acesta este un comportament adecvat și acceptabil din punct de vedere social".

Spionii europeni pun cap la cap strategia din spatele abuzurilor rusești

Raportarea unei profesoare către director cu privire la desenul unui simbol al păcii făcut de o elevă a declanșat anul acesta un proces care a dus la încarcerarea tatălui elevei. Un "donos" a stat la baza unei anchete penale care a dus la încarcerarea unei poete proeminente pentru "justificarea terorismului" printr-o piesă de teatru premiată. Niște trecători au auzit o femeie lăudându-l pe președintele ucrainean Volodomir Zelenski ca fiind "un tânăr chipeș și cu un bun simț al umorului" într-un restaurant și au denunțat-o. Ea a fost amendată cu 40.000 de ruble (519 dolari).

Apelul lui Putin

Președintele Vladimir Putin a făcut apel la ruși să ajute la eliminarea "gunoaielor și a trădătorilor". La scurt timp după invazia de anul trecut, Putin a numit procesul "o autodetoxifiere naturală și necesară a societății".

Rușii par mai dispuși să toarne pe site-uri web decât alți cetățeni, potrivit statisticilor cenzorului guvernamental de internet. Plângerile privind "informații ilegale" postate online, categorie care acoperă ceea ce legea rusă numește "falsuri" despre invazie, s-au dublat anul trecut, ajungând la 133.601, potrivit agenției. Cea mai mare creștere a avut loc în luna martie, imediat după ce au fost impuse noile reguli.

Cazuri recente de mare anvergură care au implicat informatori au dezvăluit indicii ale unor dezbateri în rândul elitei. Luna trecută, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a denunțat această practică ca fiind "dezgustătoare".

La Institutul de stat de elită pentru afaceri internaționale din Moscova, care pregătește diplomați ai țării, administrația s-a distanțat rapid de un canal Telegram apărut la scurt timp după începerea războiului, în care studenții raportau despre profesori considerați insuficient de loiali. Dar informările nu s-au oprit.

"Există justițiari care luptă pentru "puritate" în rândurile universităților", a declarat Dmitri Dubrovski, un universitar și activist pentru drepturile omului. "Această tendință este în creștere".

"Informarea este în sângele meu", a scris Korobkova într-o serie de e-mailuri lungi, după ce Arkhipova a întrebat-o despre motivația ei de a raporta despre un străin. Korobkova își trage activismul de la bunicul ei, despre care a spus că a fost ofițer militar și informator al poliției secrete NKVD a lui Stalin în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.