Majoritatea biscuiţilor de pe piaţă sau a produselor de tip “snacks” conţin E223, metabisulfit de sodiu.Nu cumpăraţi aceste produse, mai ales dacă vreţi să vă hrăniţi copii cu ele, pentru că riscaţi să le produceţi disfuncţii ale organismului.
Ce este metabisulfitul de sodiu?
Metabisulfitul de sodiu sau E223 este un aditiv alimentar folosit pe post de: conservant, antioxidat, agent de albire, dezinfectant. De cele mai multe ori este folosit pentru băuturi alcoolice, bere, biscuiţi, produse de panificaţie, sucuri de fructe, fructe şi legume uscate, produse din cartofi, oţet, produse din peşte şi ceapă conservată. De asemenea, poate fi folosit pentru a fixa culoarea în ciocolata cu lapte, în cazul în care s-au utilizat coloranţi.
Uneori, se foloseşte la eliminarea cloraminei din apă și este un cunoscut conservant pentru diverse soluţii din industria cinematografică, fotografică, farmaceutică și cosmetică.
Industria alimentară din Marea Britanie a luat în considerare înlocuirea metabisulfitului de sodiu din produsele din peşte pentru că este o substanţă foarte corozivă şi, deşi distrugea bacteriile care afectau produsele alimentare, distrugea vasele în care se lucra. De asemenea, se punea în pericol şi sănătatea lucrătorilor, pentru că ametabisulfitul de sodiu produce iritaţii oculare şi dermatologice grave.
Care sunt efectele metabisulfitului de sodiu?
Foarte alergen. E223 este una din substanţele considerate nocive pentru că împiedică asimilarea vitaminei B1. Lipsa acesteia duce la dereglarea sistemului nervos central şi periferic şi la distrugerea metabolismului proteinelor şi glucidelor, ducând la tulburări nervoase, scăderea capacităţii de muncă, amorţeli, tulburări gastrointestinale.
Unele studii au arătat că metabisulfitul de sodiu produce alergii, astm, iritaţii gastrice şi ale pielii. Cei mai afectaţi de efectele nocive ale metabisulfitului de sodiu sunt astmaticii şi persoanele alergice. Directiva 2003/89/EC a Parlametului European cere ca produsele tratate cu metabisulfit de sodiu să fie etichetate cu inscripţia “conţine substanţe alergene”. Măsura a fost luată în sprijinul consumatorilor, pentru că denumirea aditivului nu este suficientă pentru a-i face conştienţi de efectele nocive pe care le are asupra sănătăţii.
Aditivul alimentar E223 poate induce sindromul de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare şi de aceea este contraindicat copiilor. Din această cauză, părinţii trebuie să fie foarte atenţi, pentru că majoritatea biscuiţilor care sunt la noi pe piaţă conţin E223.
Periculos pentru astmatici. Un studiu realizat de o echipă de medici suedezi şi italieni pe porci de Guineea a scos la iveală faptul că alăturarea metabisulfitului de sodiu cu acidul citric (E330) produce bronhoconstricţie, mai ales pe fondul alergiei la sulfiţi. Alte cercetări au scos la iveală faptul că persoanele cu bronşită, conjunctivită, emfizem, afecţiuni cardiovasculare şi afecţiuni renale trebuie să evite consumul produselor care au ca ingrediente compuşi cu sulf.
Din cauza acestor efecte adverse, JEFCA (forul mondial care reglementează utilizarea aditivilor alimentari) a stabilit o doză zilnică admisă pentru toate sursele de sulfiţi consumate de 0-0,7 mg/kg corp.
Cum ne ferim de metabisulfitul de sodiu?
În primul rînd, încercând să excludem din alimentația noastră și mai ales a copiilor semipreparatele, gustările și biscuiții din comerț. Aproape toate mărcile de biscuiți din magazine (chiar și în unele din cele speciale pentru bebeluși) conțin metabisulfit de sodiu. La fel și unele mărci de vin, bere, fructe uscate sau produse de panificaţie (covrigei, sticks-uri, grisine etc.). Așadar, citiți cu atenție lista de ingrediente!
Apoi, putem înlocui acest tip de produse cu:
– ronțăieli sănătoase
– biscuiți de casă
– grisine făcute în casă
- fructe, nuci și semințe
Comentează