Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Îngrijorare în Occident din cauza colaborării Putin-Erdogan: Turcia ar putea fi ținta unor 'sancțiuni secundare' (Financial Times)

putin erdogan

Țările occidentale sunt din ce în ce mai îngrijorate de intensificarea cooperării dintre Rusia și Turcia, notează sâmbătă ziarul Financial Times, citând surse occidentale neidentificate, în urma discuțiilor dintre președintele rus Vladimir Putin și președintele turc Recep Tayyip Erdogan, care au avut loc la Soci la 5 august.

Șase surse au declarat pentru publicație că sunt îngrijorate de declarațiile celor doi lideri privind intenția lor de a aprofunda cooperarea în domeniul comerțului și al economiei. Un alt oficial UE a declarat că Bruxelles-ul monitorizează "din ce în ce mai atent" relațiile turco-ruse, în timp ce un alt oficial a calificat poziția Ankarei drept "oportunistă". "Încercăm să facem Turcia să ne asculte îngrijorările", cuvintele sale sunt citate în articol.

Financial Times amintește că Washingtonul a avertizat în repetate rânduri asupra riscului unor sancțiuni secundare împotriva acelor țări care vor ajuta Rusia să ocolească măsurile restrictive impuse împotriva sa de către țările occidentale.

Astfel, o sursă occidentală de rang înalt a sugerat, într-o conversație cu Financial Times, că Bruxellesul ar putea "să ceară firmelor occidentale fie să renunțe la relațiile cu Turcia, fie să reducă relațiile cu Turcia, având în vedere riscul care ar putea apărea în urma extinderii relațiilor Turciei cu Rusia".

Totuși, această ipoteză a fost respinsă de mai mulți alți interlocutori occidentali ai publicației, care au pus la îndoială posibilitatea de a pune în aplicare o astfel de măsură din punct de vedere practic și juridic și, de asemenea, s-au îndoit că aceasta ar fi o idee bună. Astfel, o sursă a recunoscut existența unor "interese financiare semnificative" care ar putea fi dificil de depășit. Cu toate acestea, el nu a exclus anumite acțiuni "dacă Turcia se apropie prea mult de Rusia".

Sursa ziarului a mai spus că acțiunile împotriva Ankarei ar putea fi întreprinse de fiecare membru al UE în parte, care "ar putea cere restricții asupra finanțării comerțului sau ar putea cere marilor companii financiare să reducă finanțarea companiilor turcești". În același timp, trei interlocutori ai Financial Times au declarat că la Bruxelles nu există în acest moment discuții despre restricții asupra Ankarei.

La întoarcerea sa de la Soci, Erdogan a declarat sâmbătă că Turcia și Rusia au confirmat planurile de a aduce comerțul bilateral la 100 de miliarde de dolari pe an, pentru care părțile doresc să dezvolte cooperarea în toate domeniile, inclusiv în energie, comerț, turism și agricultură. Liderul turc a mai spus că Moscova și Ankara au ajuns la un acord privind tranziția la comerțul bilateral în ruble.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.