Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Îngrijorare la nivel mondial: s-a gripat economia SUA

zf.ro
grafic scadere

Ritmul anual de creștere economică a Statelor Unite s-a redus de la 2,3% în trimestrul II la 2,1% în trimestrul III, aceasta fiind cea mai slabă evoluție din trimestrul IV 2016, conform datelor furnizate de Departamentul pentru Comerț.

Citește și: Adriana Săftoiu face PRAF conducerea PNL: Îmi este rușine! Ne încălcăm toate principiile!

Datele confirmă decelerarea ritmului de creștere economică, pe fondul deteriorării climatului investițional, în contextul tensiunilor comerciale, disipării graduale a impulsului fiscal demarat în 2018 și declinului productivității muncii, pentru prima oară din 2015, informează Mediafax.

Se evidențiază decelerarea dinamicii anuale a investițiilor productive de la 1,3% în trimestru II la 0,9% în trimestrul III, cel mai redus ritm din trimestrul I 2010.

De asemenea, consumul guvernamental s-a temperat de la 2,3% an/an în trimestrul II la 2,2% an/an în trimestrul III.

Pe de altă parte, ritmul anual al consumului privat, care principala componentă a PIB, s-a consolidat la 2,6% (maximul din trimestrul III 2018), evoluție susținută de climatul pozitiv din piață forței de muncă și din piață creditului.

La nivelul cererii externe nete se evidențiază redinamizarea exporturilor (avans cu 0.2% an/an în trimestrul III, după declinul cu 1,7% an/an din trimestrul II) și decelerarea importurilor (de la 2,6% în trimestrul II la 0,9% în trimestrul III).

În perioada ianuarie-septembrie 2019 prima economie a lumii, cu un PIB de peste 21.500 de miliarde de de dolari, reprezentând circa 25% din PIB-ul mondial, a înregistrat un ritm anual de creștere de 2,3%. Se evidențiază majorarea consumului privat (principala componentă a PIB) cu 2,6% an/an, evoluție susținută de creșterea venitului real disponibil al populației, nivelul redus al costurilor reale de finanțare și climatul pozitiv din piață financiară.

De asemenea, consumul public a înregistrat un avans de 2,1% an/an la nouă luni.

Pe de altă parte, investițiile în producție au urcat cu doar 1,7% an/an, că urmare a provocărilor din sfera comerțului internațional și acumulării de semnale de final de ciclu post-criză.

În sfera cererii externe nete exporturile au scăzut cu 0,1% an/an, iar importurile au urcat cu 2% an/an în perioada ianuarie-septembrie 2019.

Conform unui scenariu macroeconomic elaborat de Banca Transilvania, ritmul anual de creștere economică din SUA ar putea decelera de la 2,9% în 2018 (maximul din 2005) la 2,2% în 2019, respectiv 1,9% în 2020, pe fondul evoluției sub potențial a investițiilor productive (dinamici anuale de 2% în 2019 și 2,7% în 2020) și temperarii consumului privat (la 2,7% în 2019, respectiv 2,3% în 2020).

La nivelul cererii externe nete este de așteptat creșterea importurilor cu un ritm mai ridicat raportat la dinamică exporturilor în 2019-2020 (3,6% vs. 1,9%).

Economia SUA ar putea accelera la 2,3% an/an în 2021, prin redinamizarea investițiilor productive (3,4% an/an), cu impact de antrenare pentru celelalte componente ale PIB (consumul privat și consumul public ar putea urcă cu 2,5% an/an, respectiv 1,8% an/an).

Printre factorii de risc pentru evoluția economiei SUA în perioada următoare se numără climatul din piețele financiare (o ajustare severă a indicilor bursieri ar putea determina intrarea în recesiune tehnică, urmată de tranziția spre un nou ciclu); confruntarea economică totală cu China; tensiunile politice în anul electoral 2020; climatul geo-politic internațional; modificările climatice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.