Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

INHGA: Debitele râurilor din ţară vor fi în creştere în următoarele zile

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor
INHGA Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor

Debitele medii zilnice ale râurilor din ţară vor fi în creştere în următoarele zile, ca urmare a precipitaţiilor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă şi evoluţiei formaţiunilor de gheaţă, exceptând ultimele două zile ale intervalului, când vor fi în general în scădere, conform prognozei emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) pentru intervalul 19 - 25 februarie 2023.

"În prima zi a intervalului de prognoză, sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe unele râuri mici, cu posibile efecte de inundaţii locale, creşteri de debite şi niveluri, cu depăşirea Cotelor de Apărare, pe unele râuri din nord-vestul, vestul şi centrul ţării, ca urmare a efectului combinat al precipitaţiilor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă şi evoluţiei formaţiunilor de gheaţă. Formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, năboi, pod de gheaţă) existente pe râurile din Maramureş, Transilvania, Moldova şi zona montană a Munteniei, vor fi în diminuare, restrângere şi eliminare", avertizează hidrologii, potrivit Agerpres.

De altfel, până luni la miezul nopţii, se menţine avertizarea Cod portocaliu de viituri emisă vineri de INHGA, valabilă pe râuri din şapte judeţe precum şi un Cod galben de inundaţii, ce vizează cursuri de apă din Transilvania, Crişana, Moldova şi Banat.

În ceea ce priveşte debitul fluviului Dunărea la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş), acesta va fi în scădere în primele cinci zile până la valoarea de 4.300 metri cubi pe secundă (mc/s), apoi în creştere până la valoarea de 4.600 mc/s, situându-se sub media multianuală a lunii februarie (5.300 mc/s).

În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere, exceptând ultimele trei zile ale intervalului când vor fi în creştere pe sectorul Gruia - Corabia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.