Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

INHGA: 'Debitul Dunării la intrarea în ţară, în scădere până la 4.000 mc/s în următoarele zile'

adevarul.ro
INHGA, Debitul Dunării

Debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere în următoarele zile până la valoarea de 4.000 metri cubi/secundă (mc/s), situându-se sub media multianuală a lunii martie (6.700 mc/s), potrivit prognozei publicate de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), valabilă până la data de 11 martie 2022.

În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere.

Prognoza de medie durată pe râuri în intervalul 6 - 12 martie arată că debitele medii zilnice vor fi, în general, staţionare, exceptând cursurile mijlocii şi inferioare ale râurilor mari din vestul ţării unde vor fi în scădere.

"Formaţiunile de gheaţă (predominant gheaţă la maluri, pod de gheaţă), existente doar pe unele râuri din nordul Moldovei şi estul Transilvaniei, se vor menţine fără modificări importante în prima parte a intervalului de prognoză, apoi vor fi în uşoară intensificare şi extindere, în special pe râurile din zonele montane din nordul ţării", avertizează meteorologii, potrivit Agerpres.ro.

Potrivit INHGA, în prima lună de primăvară calendaristică, regimul hidrologic se va situa la valori cuprinse între 50 - 80% din mediile multianuale lunare, mai mari (80 - 100%) pe râurile din bazinele hidrografice: Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Arieş, Trotuş, Bistriţa, Suceava, în bazinele superioare ale Jiului şi Oltului şi pe cursurile mijlocii şi inferioare ale Mureşului şi Prutului şi mai mici (30-50%) pe râurile din bazinele hidrografice: Gilort, Olt inferior, Vedea, Rm. Sărat, Bârlad şi Jijia. Cele mai mari valori (peste normalele lunare) se vor înregistra pe cursul superior al Prutului.

În luna martie, formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, năboi, pod de gheaţă, blocaje de gheţuri) vor fi în diminuare, restrângere şi chiar eliminare spre sfârşitul lunii, fenomene ce pot determina creşteri artificiale de niveluri şi debite pe unele sectoare de râu din jumătatea de nord a ţării, estimează hidrologii.

În ceea ce priveşte fluviul Dunărea, la intrarea în ţară (pe secţiunea Baziaş), debitul maxim estimat de către hidrologi pentru luna martie este de 8.500 mc/s, faţă de valoarea medie multianuală de 6.700 mc/s, iar cel minim de 3.600 mc/s.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.