Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iniţiativă a senatoarei USR Silvia Dinică pentru ca tinerii cu dizabilităţi să urmeze mai uşor o facultate

Inquam Photos/ Octav Ganea
USR sigla

Senatoarea USR Silvia Dinică a depus o iniţiativă legislativă pentru ca tinerii cu dizabilităţi să urmeze mai uşor o facultate, în condiţiile în care, în România, numărul studenţilor cu dizabilităţi reprezintă 0,17% din numărul total al studenţilor, deoarece învăţământul superior nu le este accesibil.

"Tinerii cu dizabilităţi vor să înveţe, dar, pentru ei, drumul către educaţie este plin de obstacole. Tocmai de aceea, o mare parte dintre aceştia aleg să nu se înscrie la facultate. Accesibilizarea clădirilor şi a suporturilor de curs, participarea online la anumite cursuri pentru tinerii nedeplasabili, toate acestea ţin de decenţă, iar apoi de respect şi incluziune! Din păcate, putem număra pe degetele unei mâini facultăţile care au o rampă de acces. De alte dotări sau măsuri specifice nici nu putem discuta încă", a declarat senatoarea Silvia Dinică, membră în Comisia pentru învăţământ, potrivit unui comunicat transmis duminică de USR.

Iniţiativa senatoarei Silvia Dinică vizează crearea unui mediu academic incluziv şi adaptat nevoilor specifice ale studenţilor şi, totodată, se asigură că toţi tinerii au şanse egale la educaţie şi succes academic, precizează sursa citată.

Cele mai importante prevederi ale iniţiativei sunt: accesibilizarea clădirilor şi a dispozitivelor din universităţi, spre exemplu rampe de acces, lifturi, calculatoare adaptate etc, precum şi a materialelor educaţionale (suporturi de curs); instruirea unor persoane responsabile care să sprijine studenţii pentru a accesa serviciile dedicate lor, precum şi specialişti care să îi îndrume în cadrul cursurilor, după caz; dreptul de a participa în format online la cursuri şi seminare atunci când nu se pot deplasa la facultate din cauza dizabilităţii lor sau când campusul universitar nu este accesibilizat; dreptul la gratuitate pentru căminele universităţilor, creşterea costului standard mediu per student prin aplicarea unui coeficient crescut la calcularea lui, pentru ca universităţile să aibă mai multe resurse în vederea sprijinirii acestor studenţi, se arată în comunicat.

USR subliniază că proiectul de lege este rezultatul a două dezbateri publice, alături de ONG-uri de profil şi tineri cu dizabilităţi, respectiv de universităţile din România. Concluzia dezbaterilor a fost necesitatea unui cadru legislativ complet, care să le dea cu adevărat tinerilor cu cerinţe educaţionale speciale şi celor cu dizabilităţi posibilitatea de a urma studii superioare la ei în ţară. De asemenea, conform iniţiativei, universităţile vor avea centre specializate în monitorizarea şi implementarea măsurilor de protecţie a studenţilor cu dizabilităţi.

"Aceşti tineri au fost invizibili pentru statul român mult prea mult timp. Fiecare dintre ei e plin de potenţial şi de dorinţa de a-şi croi un viitor independent. Este datoria noastră să le oferim acces egal la oportunităţile de care au parte toţi studenţii din România", conchide senatoarea Silvia Dinică, citată în comunicat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.