Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

INS: Afacerile din comerţul cu autovehicule au crescut cu 17,5%, la două luni

Twitter
INS - Institutul Naţional de Statistică

Afacerile din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor s-au majorat cu 17,5% după primele două luni din acest an, comparativ cu perioada similară din 2022, iar serviciile de piaţă prestate populaţiei au înregistrat o cifră de afaceri mai mare cu 22,4%, conform datelor publicate, joi, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Statistica oficială relevă faptul că, în perioada 1 ianuarie - 28 februarie 2023, ca serie brută, au fost consemnate majorări în: comerţul cu autovehicule (+28,1%), activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor (+13,7%) şi comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+2,3%). În schimb, comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor a scăzut cu 15,1%.

Raportat la acelaşi interval de referinţă, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut cu 12,8%.

De asemenea, activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, ca serie brută, în primele două luni ale acestui an, a înregistrat o cifră de afaceri cu 22,4% mai mare, comparativ cu intervalul similar din 2022, influenţată de activităţile de spălare şi curăţare (uscată) a articolelor textile şi a produselor din blană (+70,9%), activităţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (+27,1%), activităţile hotelurilor şi restaurantelor (+26,2%), serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (+23,9%) şi activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (+9,2%).

Ca serie ajustată, serviciile de piaţă prestate populaţiei au raportat afaceri în creştere cu 29,4%, de la an la an.

În ceea ce priveşte situaţia de la o lună la alta, în februarie 2023, volumul total al cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor a crescut ca serie brută (+6,4%), dar a rămas la acelaşi nivel ca serie ajustată.

Pe segmentul serviciilor de piaţă prestate populaţiei, în luna februarie a acestui an, faţă de luna precedentă, volumul cifrei de afaceri a înregistrat o scădere cu 2,4%, în timp ce ca serie ajustată s-a diminuat cu 0,8%.

Potrivit sursei citate, în februarie 2023 vs februarie 2022, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, ca serie brută, a crescut cu 14,7%, datorită activităţilor derulate în comerţul cu autovehicule (+24,1%) şi în activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor (+12,6%). Pe de altă parte, comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule a scăzut cu 1,1%, iar comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor a rămas la acelaşi nivel.

Totodată, volumul total al cifrei de afaceri din acelaşi domeniu, ca serie ajustată, s-a majorat cu 11,1%, faţă de luna februarie 2022.

În aceeaşi perioadă analizată, activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei a crescut atât ca serie brută (+21,9%), cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate (+30,3%).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.