Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

INS: Afacerile din comerţul cu autovehicule şi motociclete au crescut cu 17,5% în primul trimestru

Twitter
INS - Institutul Naţional de Statistică

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a crescut în primele trei luni ale acestui an atât ca serie brută cu 17,5%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 14,6%, comparativ cu perioada corespunzătoare a anului trecut, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică publicate joi.

Pe serie brută, avansul cifrei de afaceri a fost influenţat de creşterea afacerilor în comerţul cu autovehicule (+28,5%), activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor (+9,3%) şi comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+2,9%). Comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente, întreţinerea şi repararea motocicletelor a scăzut cu 9,8%, potrivit Agerpres.

Separat, în luna martie 2023, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a crescut faţă de luna februarie 2023, atât ca serie brută cu 18,7%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 2,3%.

Pe serie brută, evoluţia a fost generată de creşterile înregistrate la comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+23%), comerţul cu autovehicule (+20%), comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (+12,7%) şi la activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor (+5,6%).

Creşteri au fost consemnate şi faţă de luna martie 2022, pe serie brută majorarea fiind cu 16,8% iar pe serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 16,2%.

Pe de altă parte, în primele trei luni ale acestui an, volumul cifrei de afaceri din serviciile de piaţă prestate populaţiei a crescut faţă de perioada ianuarie - martie 2022, atât ca serie brută cu 18,7%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 24,9%.

Pe serie brută, activitatea pe acest segment a fost influenţată de creşterea cifrei de afaceri la: activităţile de spălare şi curăţare (uscată) a articolelor textile şi a produselor din blană (+64,1%), activităţile hotelurilor şi restaurantelor (+23%), serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (+19,5%), activităţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (+19,3%) şi activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (+5,3%).

În martie, volumul cifrei de afaceri pe acest segment a crescut faţă de februarie ca serie brută cu 7,5%, datorită majorărilor înregistrate la activităţile de spălare şi curăţare (uscată) a articolelor textile şi a produselor din blană (+11,1%), serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (+9,8%), activităţile hotelurilor şi restaurantelor (+8,1%) şi la activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (+7,1%). Activităţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor au scăzut cu 0,1%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, afacerile din serviciile pentru populaţie au scăzut cu 1,8%.

Faţă de luna martie 2022, volumul cifrei de afaceri din serviciile de piaţă prestate populaţiei atât ca serie brută cu 12,4%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 17,5%.

Pe serie brută, avansul în ritm anual a fost generat de creşterile înregistrate la activităţile de spălare şi curăţare (uscată) a articolelor textile şi a produselor din blană (+53%), activităţile hotelurilor şi restaurantelor (+17,5%), serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (+12,7%) şi la activităţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (+6,2%). Activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative au scăzut cu 1,9%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.