Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

INS ajusteaza datele economice. Cum le interpreteaza Guvernul

Cristian Socol

Cristian Socol, consilier al prim-ministrului, susține că datele prezentate miercuri de Institutul Național de Statistică (INS) arată că discuția privind intrarea României în recesiune tehnică este "pur statistică", subliniind că economia este sustenabilă din punct de vedere macroeconomic.

"Datele statistice publicate astăzi (miercuri — n.r.) de INS arată faptul că discuția privind intrarea României în recesiune tehnică este o chestiune pur statistică. Ajustarea de la 0,2% la 0,1% nu numai că intră în marja de eroare de 0,3%, dar atunci când se vor introduce datele pe Q3 2014 este foarte probabil că minus 0,1 din Q1 2014 să se transforme în plus. Cu 2,6% creștere economică semestrul 1 2014 față de semestrul 1 2013, România are a opta rată de majorare a PIB real din UE, crescând de două ori mai mult decât media europeană și de peste trei ori mai mult relativ la media zonei euro", spune Socol, într-o declarație acordată miercuri AGERPRES.

El subliniază că economia României este sustenabilă din punct de vedere macroeconomic, arătând că țara noastră respectă toate criteriile de convergență nominală pentru aderarea la zona euro.

De asemenea, consilierul premierului menționează că din mai 2012 până în august 2014 au fost create 166.000 de locuri de muncă stabile.

"Producția industrială s-a majorat cu 9,7% în primele șapte luni din 2014 relativ la aceeași perioadă din 2013. Exporturile României au atins un nivel record de 4,8 miliarde euro în luna iulie 2014. Comparativ cu luna august a anului precedent, câștigul salarial mediu nominal net a crescut cu 4,9%, iar puterea de cumpărare a angajaților a crescut cu 4%. În august 2014 puterea de cumpărare a salariaților a depășit cu 3,6% nivelul înregistrat în august 2008", completează Socol.

El arată că Guvernul va continua să "distribuie echitabil beneficiile creșterii economice, chiar dacă mai mică decât anul trecut, prin realizarea unui mix consistent între stimularea economiei private și măsuri de creștere a veniturilor populației pentru refacerea plasei de siguranță socială afectată puternic de măsurile de austeritate din 2009-2011".

"Până la urmă contează ceea ce simt românii în traiul de zi cu zi", conchide Socol.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.