Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

INS: Comerţul cu autovehicule a crescut cu 13,3%, în primele zece luni

ziareromania.ro
aglomeratie masini trafic

Comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, ca serie brută, a înregistrat o cifră de afaceri mai mare cu 13,3%, în primele zece luni ale anului, faţă de aceeaşi perioadă din 2022, influenţată de comerţul cu autovehicule (+23,8%) şi comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+1,2%), arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate vineri, conform Agerpres.

Statistica oficială relevă faptul că, în perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2023, au fost consemnate scăderi ale afacerilor în comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (-9,5%) şi în activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor (-0,5%).

Ca serie ajustată, în acelaşi interval de referinţă, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, s-a majorat cu 15,1%.

În acelaşi timp, activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, ca serie brută, a crescut, la zece luni, cu 6,6%, ca urmare a afacerilor rezultate din activităţile de spălare şi curăţare (uscată) a articolelor textile şi a produselor din blană (+37,5%) şi din activităţile hotelurilor şi restaurantelor (+10,2%). Pe de altă parte, scăderi s-au înregistrat la activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (-3%), serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (-2%) şi la activităţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (-1,7%).

Potrivit sursei citate, serviciile de piaţă prestate populaţiei au raportat, la finele lunii octombrie 2023 faţă de aceeaşi perioadă din anul anterior, o cifră de afaceri cu 8,2% mai mare.

La nivel comparativ, octombrie - septembrie 2023, volumul total al cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, ca serie brută, s-a diminuat cu 0,9%, pe fondul scăderilor înregistrate la comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (-7,6%), comerţul cu autovehicule (-3,8%) şi la activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor (-2,7%). În schimb, comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule a crescut cu 7,7%.

De asemenea, afacerile din acelaşi tip de comerţ s-au diminuat şi ca serie ajustată cu 1%, de la lună la lună.

În ceea ce priveşte serviciile de piaţă prestate populaţiei, ca serie brută, cifra de afaceri o scăzut cu 5,2%, ca urmare a activităţilor din hoteluri şi restaurantelor (-6,5%), activităţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (-3,9%), activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (-2,6%) şi activităţile de spălare şi curăţare (uscată) a articolelor textile şi a produselor din blană (-0,8%). La polul opus s-au situat serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare, cu o creştere de 0,6%.

Totodată, volumul cifrei de afaceri din serviciile de piaţă prestate populaţiei, ca serie ajustată, s-a majorat cu 2%, în octombrie 2023 faţă de septembrie, acelaşi an.

Raportat la luna similară din 2022, în octombrie 2023, afacerile din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor au crescut atât ca serie brută (+7,2%), cât şi ca serie ajustată (+8%).

În plus, activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei s-au majorat în octombrie cu 1,6%, ca serie brută, respectiv cu 3,1%, ca serie ajustată, comparativ cu octombrie 2022

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.