Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

INS confirmă dezastrul: În perioada aprilie-iunie 2020 s-a ajuns la aproape o jumătate de milion de şomeri

somaj

Rata şomajului în trimestrul II al acestui an a fost de 5,4%, în creştere cu 1,1 puncte procentuale faţă de cea înregistrată în trimestrul anterior, potrivit datelor anunţate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS), care arată că în al doilea trimestru populaţia activă a României era de 8,987 milioane persoane, din care 482.000 de persoane erau şomere, notează news.ro.

”În trimestrul II 2020, rata de ocupare a populaţiei în vârstă de 20-64 ani a fost de 70,4%, cu 0,4 puncte procentuale peste ţinta naţională de 70% stabilită în contextul Strategiei Europa 2020. În al doilea trimestru al anului 2020, populaţia activă a României era de 8,987 milioane persoane, din care 8,505 milioane persoane erau ocupate şi 482.000 persoane erau şomeri”, arată datele INS.

Rata de ocupare a populaţiei în vârstă de muncă (15-64 ani) a fost, în trimestrul II al anului 2020, de 65,2%, în scădere faţă de trimestrul anterior cu 0,2 puncte procentuale. Gradul de ocupare a fost mai mare la bărbaţi (73,6% faţă de 56,4% la femei) şi la persoanele din mediul urban (66,1% faţă de 64% în mediul rural). Rata de ocupare a tinerilor (15-24 ani) a fost de 24,4%.

”Rata şomajului în trimestrul II 2020 a fost de 5,4%, în creştere cu 1,1 puncte procentuale faţă de cea înregistrată în trimestrul anterior”, relevă datele INS.

Pe sexe, ecartul dintre cele două rate ale şomajului a fost de 0,5 puncte procentuale (5,6% la bărbaţi faţă de 5,1% la femei), iar pe medii rezidenţiale, de 0,6 puncte procentuale (5,7% în mediul rural, faţă de 5,1% în mediul urban). Pe grupe de vârstǎ, rata şomajului a atins nivelul cel mai ridicat (15,4%) în rândul tinerilor (15-24 ani).

”Pandemia COVID19 a afectat piaţa muncii prin scăderea moderată a populaţiei ocupate şi a ratei de ocupare şicreşterea numărului de şomeri şi a ratei şomajului. Efectele cele mai vizibile se referă însă la creşterea numărului persoanelor ocupate absente de la locul de muncă (persoane ocupate care, deşi au un loc de muncă, nu au lucrat nici măcar o oră în cursul săptămânii de referinţă, fiind în concediu –de diverse tipuri, zile libere, întreruperea temporară a activităţii pentru diverse motive, etc.). Numărul persoanelor ocupate care nu au lucrat nici măcar o oră în săptămâna de referinţă a fost în trimestrul II 2020 de 841.000 persoane (9,9% din populaţia ocupată), de peste patru ori mai mare faţă de trimestrul 1 2020 şi de peste 7 ori mai mare faţă de trimestrul corespunzător al anului precedent”, arată INS.

Dificultăţile economice sau tehnice ale angajatorului (lipsa materiilor prime, a clienţilor sau a comenzilor) a fost indicat drept motiv al absenţei de 58% dintre persoane. Puţin peste o cincime dintre persoanele absente (21,7%) s-a aflat în concediu de odihnă (inclusiv zile libere, sărbători, recuperare), iar 0,4% au absentat pe motiv de boală. Un procent de 19,9% dintre persoanele absente au indicat alte motive (printre care concediu fără plată, concediu pentru creşterea copilului până la 2 ani etc.).

”În interpretarea rezultatelor trebuie avut în vedere că Ancheta forţei de muncă în gospodării măsoară situaţia din fiecare săptămâna a anului calendaristic, săptămâna reprezentând perioada de referinţă. Fiind o cercetare continuă, al cărei eşantion este repartizat uniform pe cele 13 săptămâni ale trimestrului (şi pe cele 52 săptămâni ale anului), indicatorii trimestriali reflectă situaţia medie în săptămânile care compun trimestrul”, se mai arată în datele INS.

Cele mai afectate au fost săptămânile din prima parte a trimestrului (perioada 30 martie –10 mai), când peste un milion de persoane ocupate au absentat de la locul de muncă. Numărul acestor persoane a scăzut treptat în săptămânile care au urmat, ajungând la 284.000 persoane în ultima săptămână a trimestrului.

Rata de ocupare reprezintă ponderea populaţiei ocupate din grupa de vârstă x în populaţia totală din aceeaşi grupă de vârstă x. Rata şomajului reprezintă ponderea şomerilor în populaţia activă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.