DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

INS: Creştere cu două cifre a afacerilor în serviciile de piaţă prestate întreprinderilor, la cinci luni

grafic economie

Afacerile rezultate din serviciile de piaţă prestate întreprinderilor au crescut, în primele cinci luni ale anului, cu două cifre, atât ca serie brută (+14,2%), cât şi ca serie ajustată (+12,9%), comparativ cu intervalul similar din 2020, relevă datele publicate, vineri, de Institutul Naţional de Statistică (INS), informează Agerpres.

Conform statisticii oficiale, în perioada 1 ianuarie - 31 mai 2021, ca serie brută, s-au consemnat rezultate pozitive în: activităţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune; difuzare şi transmitere de programe (+25,4%), activităţile de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei (+21,8%), activităţile de transporturi (+14,2%), alte servicii furnizate în principal întreprinderilor (+13,3%) şi activităţile de comunicaţii (+6,8%).

În acelaşi timp, raportat la intervalul de referinţă, în termeni nominali, ca serie ajustată, cifra de afaceri s-a majorat pe ansamblu cu 12,9%.

Datele INS arată că, în luna mai 2021 vs mai 2020, cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, ca serie brută, a crescut cu 29,9%, datorită activităţilor de producţie cinematografică, video, programe de televiziune; difuzare şi transmitere de programe (+58,4%), activităţilor de transporturi (+39%), altor servicii furnizate în principal întreprinderilor (+28,8%), activităţilor de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei (+26,1%) şi din activităţile de comunicaţii (+9,5%).

De asemenea, afacerile din acelaşi tip de servicii au consemnat un salt de 30,9%, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

Potrivit sursei citate, la nivelul acestui an, în mai faţă de aprilie, cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, ca serie brută, a scăzut cu 3,5%, ca urmare a diminuării afacerilor din alte servicii furnizate în principal întreprinderilor (-8,1%) şi din activităţile de transporturi (-0,6%).

Pe de altă parte, creşteri au înregistrat activităţile de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei (+0,7%) şi activităţile de comunicaţii (+0,3%), în timp ce activităţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune; difuzare şi transmitere de programe au rămas la acelaşi nivel de la an la an.

Ca serie ajustată, în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna mai 2021, comparativ cu luna precedentă, în termeni nominali, cifra de afaceri din serviciile de piaţă a scăzut pe ansamblu cu 1,4%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.