Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

INS: Industriile extractivă şi prelucrătoare au contribuit la creşterea cu 26,8% a afacerilor din industrie, la zece luni

Curs de guvernare
industrie bormasina

Afacerile din industrie au crescut cu aproape 27% în primele zece luni ale anului în curs faţă de aceeaşi perioadă din 2021, ca urmare a rezultatelor din industria extractivă şi industria prelucrătoare, arată datele publicate, miercuri, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Astfel, în intervalul 1 ianuarie - 30 octombrie 2022, activitatea din industria extractivă a consemnat un salt de 103,4%, iar cea din industria prelucrătoare, de 24,6%, raportat la anul precedent, potrivit Agerpres.

Pe marile grupe industriale, creşteri ale cifrei de afaceri s-au înregistrat în sectoarele: industria energetică (+106%), industria bunurilor intermediare (+24,2%), industria bunurilor de uz curent (+22,5%), industria bunurilor de capital (+20,3%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+11,4%).

Potrivit sursei citate, în luna octombrie a acestui an, cifra de afaceri din industrie a crescut în termeni nominali, pe ansamblu, cu 27,2% comparativ cu luna similară din 2021, datorită rezultatelor din industria prelucrătoare (+27,3%) şi din industria extractivă (+25,2%).

În aceeaşi perioadă, în funcţie de marile grupe industriale, creşteri au înregistrat: industria energetică (+56,1%), industria bunurilor de capital (+44,3%), industria bunurilor de uz curent (+19,5%), industria bunurilor intermediare (+14,9%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+12,7%).

Datele INS relevă, totodată, că în octombrie 2022 vs septembrie 2022, afacerile din industrie au scăzut, în termeni nominali, cu 2,5%, ca urmare a activităţilor consemnate în industria extractivă (-7,6%) şi în industria prelucrătoare (-2,3%).

Raportat la marile grupe industriale, au fost înregistrate scăderi în: industria bunurilor intermediare (-4,8%), industria bunurilor de uz curent (-3,9%), industria energetică (-2,3%) şi industria bunurilor de capital (-0,5%). Pe de altă parte, industria bunurilor de folosinţă îndelungată a crescut cu 6,8%, de la lună la lună.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.