Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

INS: Numărul de porci de la 1 mai 2018 a scăzut cu -8%, de la an la an

ferma porci

La data de 1 mai 2018, înainte de declanșarea problemei cu pesta porcină africană (PPA), numărul total de porci era cu -8% mai redus față de aceeași dată a anului trecut (-357.270 de capete), până la 4,12 milioane de capete, arată datele publicate vineri de Institutul Național de Statistică (INS), scrie Mediafax.

În plus, efectivul de matcă (scroafe pentru reproducere) s-a redus, în aceeași perioadă, cu -14,2% (-46.288 de capete), ajungând până la 280.017 capete. Efectivul matcă (scroafe de prăsilă) este reprezentat din femele care au fătat cel puţin o dată, inclusiv scrofiţe după 48 de ore de la fătare, dacă acestea au fătat purcei viabili şi pot asigura o alăptare corespunzătoare.

La distribuția animalelor pe regiuni de dezvoltare la 1 mai 2018, comparativ cu aceeași dată a anului precedent, se constată că ponderea acestora a crescut în regiunile: Nord-Vest cu 1,6 puncte procentuale (pp), Muntenia de Sud cu 1,4 pp, Sud-Est (0,5 pp), Bucureşti-Ilfov (0,1 pp) şi a înregistrat scăderi în regiunile: Sud-Vest Oltenia (-1,6 pp), Centru (-1,1 pp), Vest (-0,5 pp), Nord-Est (-0,4 pp).

Pesta porcină africană s-a răspândit în 207 localități din 12 județe, cumulând un număr total de 898 de focare și 57 de cazuri la mistreți, iar la nivel național au fost sacrificați 232.722 de porci, a informat Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), la 13 septembrie 2018. De la data confirmării prezenţei virusului în ţara noastră pentru prima oară, în 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare, PPA evoluează în două zone geografice, iar numărul mare de îmbolnăviri și sacrificările au început să apară din această vară.

Președintele Comisiei de Control SRI, Claudiu Manda, a declarat, joi seara, că directorul SRI, Eduard Hellvig, a informat comisia parlamentară că instituția pe care o conduce a făcut prima informare cu privire la pericolul pestei porcine în iunie 2016, aceasta ajungând la premier, miniștri și ANSVSA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.