Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

INS: Producţia industrială a scăzut cu 1,4% în primele zece luni

atelier sudura.ro
sudura industrie

Producţia industrială în primele zece luni ale acestui an a fost mai mică atât ca serie brută, cu 0,9%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 1,4%, comparativ cu perioada similară a anului trecut, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică publicate miercuri.

În perioada ianuarie - octombrie, pe serie brută, au fost consemnate scăderi ale producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-7,8%) şi industriei extractive (-4%). Industria prelucrătoare a crescut cu 0,5%, potrivit Agerpres.

Pe serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în primele zece luni din 2022 au fost înregistrate reduceri de producţie în cele trei sectoare industriale: producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-7,7%), industria extractivă (-4%) şi industria prelucrătoare (-0,1%).

În luna octombrie 2022, producţia industrială a fost mai mică faţă de luna septembrie 2022 cu 2,6%, ca serie brută, în condiţiile în care industria prelucrătoare a scăzut cu 3,2%, în timp ce industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au crescut cu 2,5%, respectiv cu 0,5%.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mică faţă de luna precedentă cu 0,4%, din cauza scăderilor producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-7%) şi industriei prelucrătoare (-0,2%). Industria extractivă a crescut cu 0,1%.

Faţă de luna octombrie 2021, producţia industrială a scăzut cu 0,1% ca serie brută, efect al scăderilor producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-18,8%) şi industriei extractive (-5,1%). Industria prelucrătoare a crescut cu 3,5%.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mare cu 0,7%, datorită creşterii industriei prelucrătoare (+4,1%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi industria extractivă au scăzut cu 18%, respectiv cu 5%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.