Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Însărcinatul cu afaceri al Franţei a fost convocat la MAE iranian în legătură cu caricaturile profetului Mahomed

Financial Times
Mohammad Javad Zarif

Ministerul de Externe iranian l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri al Franţei în legătură cu caricaturile profetului Mahomed, a anunţat marţi postul public iranian IRIB, preluat de Reuters, citată de AGERPRES.

Un oficial din minister i-a transmis diplomatului francez în cursul întâlnirii desfăşurate luni că Iranul respinge "orice jignire şi lipsă de respect faţă de profetul Islamului şi faţă de valorile pure ale Islamului, de către oricine, indiferent de poziţia pe care o ocupă", a comunicat IRIB.

Convocarea diplomatului francez la MAE de la Teheran vine ca reacţie la recentele remarci ale preşedintelui francez Emmanuel Macron, considerate critice la adresa Islamului.

Citește și: Hotărâre a CNSU: cum poate fi îndepărtată masca în spațiile deschise. Lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat/DOCUMENT

Săptămâna trecută, la o ceremonia de omagiere a profesorului de istorie decapitat într-un atentat islamist pentru că arătase caricaturile profetului Mahomed în clasă, Emmanuel Macron a promis că Franţa va continua să apere publicarea acestor desene.

"Vom continua. Respectăm toate diferenţele într-un spirit de pace. Nu acceptăm niciodată discursurile de ură şi apărăm dezbaterea raţională", a reiterat el pe Twitter duminică seara, inclusiv în limbile arabă şi engleză.

Luni, ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, a acuzat Franţa că "alimentează extremismul", adăugând că "musulmanii sunt primele victime ale cultului urii cauţionat de regimurile colonialiste şi difuzat de afiliaţii lor".

Declaraţii lui Macron au provocat în weekend în numeroase ţări cu majoritate musulmană critici din partea unor lideri şi manifestaţii, precum şi apeluri la boicotarea produselor franceze.

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.