Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Însarcinatul cu afaceri al SUA, sfaturi economice pentru Guvern

dean thompson

Însarcinatul cu afaceri al SUA, Dean Thompson, a declarat, miercuri, ca firmele de stat trebuie conduse de manageri profesionisti, iar "o buna guvernanta corporativa si eliminarea oportunitatilor de coruptie aduc beneficii românilor care suporta costurile serviciilor de proasta calitate".

"Guvernanta corporativa implica echilibrul între interesele tuturor partilor care au legatura cu o companie - actionari, conducere sau institutiile statului. Aceasta sarcina poate fi dificila, deoarece presupune un sistem de reguli, practici si procese, prin care o companie este condusa si controlata. Pe scurt, o buna guvernanta corporativa înseamna oamenii potriviti, o buna administrare si obtinerea celor mai bune rezultate posibile pentru companie si actionari", a declarat,potrivit Mediafax, însarcinatul cu afaceri al SUA la Bucuresti, Dean Thompson, subliniind ca statul român trebuie sa se asigure ca acele companii în care statul este actionar "sunt conduse de manageri profesionisti, din sectorul privat, selectati prin competitie transparenta, lipsita de orice influente politice".

Diplomatul american a precizat, totodata, ca statul român ar trebui sa le ofere managerilor "puterea de a lua decizii viabile de afaceri, fara teama amestecului functionarilor guvernamentali în afacerile interne ale companiei". "În schimb, statul ar trebui sa-i recompenseze, în mod adecvat, pe managerii privati în functie de rezultatele obtinute. De exemplu, asa cum a dovedit Hidroelectrica, o administrare privata competenta conduce la eficienta si profitabilitate, care aduce beneficii tuturor actionarilor, inclusiv statului si, în final tuturor cetatenilor români", a afirmat Dean Thompson, la aniversarea a patru ani de la listarea Fondului Proprietatea pe Bursa de Valori Bucuresti.

Însarcinatul cu afaceri al SUA la Bucuresti a sustinut ca BERD si conducerea Fondului Proprietatea si BERD sunt "aliati cheie" ai Guvernului în eforturile sale de îmbunatatire si aplicare a codului de guvernanta corporativa în rândul tuturor companiilor si a încurajat Executivul sa tina cont de recomandarile lor si sa continue "sa îmbunatateasca legislatia privind guvernanta corporativa, crescându-si capacitatea de a a se baza pe pe management privat si pe experienta si cunostintele actionarilor din domeniul privat".

"Un proces decizional solid ca parte a guvernantei corporative ofera un beneficiu suplimentar, adesea nementionat: protejeaza o companie de pericolul coruptiei. Stim cu totii: coruptia genereaza esec. Însa ce anume genereaza coruptie? Principalele cauze ale coruptiei sunt lipsa existentei unei oportunitati clare, lipsa raspunderii si transparentei si o slaba aplicare a legislatiei", a subliniat Thompson.

Acesta a spus ca bunele practici de guvernanta corporativa stabilesc "reguli clare ale jocului" si "mecanisme de control". "Prin urmare, actele de coruptie sunt mai greu de ascuns si responsabilizarea se asigura mai usor. Conduse adecvat, companiile unde statul este actionar constituie fundamentul sustinerii eforturilor guvernamentale de a combate coruptia din domeniul economic. Limitând oportunitatile de coruptie, companiile în care statul este actionar nu vor mai greva resursele limitate ale statului", a mai spus diplomatul SUA.

"Cel mai important lucru este ca o buna guvernanta corporativa si eliminarea oportunitatilor de coruptie vor aduce beneficii actionarilor finali ai companiilor de stat: cetatenii României. Românii suporta costurile serviciilor de proasta calitate si pe cele ale subventionarii companiilor prost administrate. Facând acest lucru, românii renunta la alte servicii publice extrem de necesare. Daca aceste costuri nu ar exista, presiunea bugetara ar scadea, iar statul român si-ar putea dedica resursele îmbunatatirii serviciilor publice, în beneficiul tuturor românilor", a declarat Dean Thompson, care a încurajat Guvernul României sa îsi coordoneze eforturile de a lupta împotriva coruptiei cu cele de promovare a bunei guvernante corporative.

"Asa cum a mentionat adjunctul secretarului de stat al SUA, Victoria Nuland, în timpul vizitei sale la Bucuresti, lupta împotriva coruptiei si pentru statul de drept, concomitent cu sporirea transparentei, previzibilitatii si stabilitatii, sunt toate esentiale pentru îmbunatatirea mediului de afaceri si investitional", a subliniat Thompson.

De asemenea, însarcinatul cu afaceri a sustinut ca este "vital" ca Guvernul si Parlamentul sa fie parteneri investitionali de încredere si sa aiba consultari transparente cu toate partile interesate de fiecare lege.

"Partilor interesate trebuie sa li se ofere timpul necesar pentru a aduce contributii de substanta si asigurari din partea Guvernului ca opinia lor va fi luata în considerare. Mai mult, Guvernul trebuie sa asigure stabilitatea mediului investitional evitând luarea de decizii în graba, pe termen scurt", a spus el.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.