Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Inspecția Judiciară intervine în cazul Gheboasă - Procurorii care au ținut în nelucrare dosarul cântărețului, trimiși la judecata disciplinară

inspectia judiciara

Inspecția Judiciară anunță că a exercitat acțiunea disciplinară împottriva unor procurori din județul Dâmbovița. Cei doi sunt acuzați că au încălcat legea pentru că au ținut în nelucrare dosarul lui Gheboasă, controversatul cântăreț fiind acuzat că a bătut un polițist. În final, faptele s-au prescris.

„Acţiune disciplinară NICULESCU BOGDAN, procuror în cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism-Serviciul teritorial Piteşti şi IOANA ALIN COSTIN, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă judecătoria Pucioasa pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de art.271 lit. g) din Legea nr.303/2022, privind statutul judecătorilor şi procurorilor, constând în nesoluţionarea unui dosar al PJ Târgovişte înainte de împlinirea termenului de prescripţie a răspunderii penale.”, se arată în anunțul publicat de Inspecția Judiciară.

Art. 271 lit. (g) din Legea 303/2022 se referă la „nerespectarea în mod repetat și din motive imputabile a dispozițiilor legale privitoare la soluționarea cu celeritate a cauzelor ori întârzierea repetată în efectuarea lucrărilor, din motive imputabile”.

content-image

Dosarul lui Gheboasă

În noaptea de 16 spre 17 decembrie 2017, Gabriel Emil Gavrilă, cunoscut sub numele de scenă Gheboasă, și patru prieteni de-ai săi au bătut un polițist, în centrul orașului Târgoviște. Victima a avut nevoie de 70 de zile de îngrijiri medicale și a suferit operații la ambele maxilare. Dosarul în care cei cinci sunt acuzați se află de 6 ani la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgoviște. Între timp, „faptele s-au prescris”, spune avocatul polițistului bătut, potrivit publicației Libertatea.

În decembrie 2017, când a avut loc agresiunea asupra polițistului, Gheboasă avea 16 ani. În acea noapte de sâmbătă spre duminică, el se afla, împreună cu patru prieteni de-ai săi, în centrul orașului Târgoviște. Era ora 4:00 dimineața când ei l-au observat pe polițistul Valentin P. ieșind dintr-un restaurant.  „În acel moment”, le-a declarat Gheboasă anchetatorilor, „Ștefan Aron ne-a zis, mie și lui Andrei Parceloaia, că «acum este momentul să-l facem şi noi pe gabor», deoarece şi gaborul, la rândul lui, i-a făcut dosar penal”. Potrivit unei document de la Judecătoria Târgoviște, Gheboasă a mai precizat că, în momentul în care „un băiat l-a lovit pe polițist, Aron a strigat «hai, să-l facem pe gabor!».”

În dosarul deschis de procurori se precizează că polițistul Valentul P. „a fost lovit cu bestialitate de către inculpaţii Radu Georgian Liviu, Gavriş Gabriel Emil şi Mihai Laurenţiu Ionuţ, pentru că, în calitate de agent de poliţie rutieră, a întocmit unuia dintre ei dosar penal”.

Cronologia dosarului

●  22 decembrie 2017: a fost deschis un dosar penal pentru infracţiunea de lovire sau alte violenţe, apoi s-a cerut efectuarea unor expertize și au fost  audiați martorii și inculpații Radu Georgian Liviu, Gavriş Gabriel Emil şi Mihai Laurenţiu Ionuţ.

● 14 iunie 2018: s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale pentru ultraj, având în vedere că cel bătut era polițist. Tot atunci, în dosarul 49/P/2018 a fost pus sub acuzare și Andrei Parceloiaia.

● 8 aprilie 2019: În dosar apare al cincilea inculpat, Ștefan Aron. El este acuzat de instigare la ultraj.

● februarie 2020 – este audiat un martor. Apoi, „organele de urmărire penală nu au procedat la efectuarea niciunui act de cercetare penală, rămânând în pasivitate o perioadă însemnată, fără a dispune una dintre soluţiile reglementate de prevederile codului de procedură penală”, se precizează într-o  încheiere a instanței.

● iunie 2020: Polițistul Valentin P. contestă durata anchetei și spune că „din 2019 nu a mai fost niciodată contactat” de anchetatori. Judecătoria Târgoviște le dă procurorilor, ca termen pentru rezolvarea cauzei, data de 1 octombrie 2020.

● ianuarie 2021: prin ordonanţă, Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgoviște trimite dosarul la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dâmbovița, justificând că ar fi vorba de un grup infracţional organizat. După o lună, se dă clasare cu privire la această infracţiune, iar dosarul se întoarce la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgovişte.

● aprilie 2021: Polițistul Valentin P. contestă din nou durata anchetei. Judecătoria Târgoviște „constată existenţa unei perioade însemnate de inactivitate a organelor de urmărire penală” și le dă un nou termen procurorilor, pentru finalizarea dosarului: 1 decembrie 2021.

● septembrie – noiembrie 2021: sunt administrate mai multe probe, se arată într-o încheiere a Judecătoriei Târgoviște.

● mai – iunie 2022: sunt audiați inculpații Andrei Parceloaia și Laurențiu Mihai, iar inculpatul Ștefan Aron e supus testului poligraf.

● 20 iulie 2022: la dosar e depus raportul de constatare criminalistică al testării la poligraf.

● decembrie 2022: Polițistul Valentin P. contestă pentru a treia oară durata anchetei, iar Judecătoria Târgoviște constată că, din iulie 2022, de când „a fost depus la dosar raportul de constatare criminalistică, nicio probă nu a mai fost dispusă sau administrată în cauză”. Instanța le cere procurorilor să termine ancheta până pe 20 iunie, anul acesta.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.