Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Inspector ANAF si sefii unor firme, trimisi in judecata de DIICOT

ANAF antifrauda

Procurorii DIICOT au trimis în judecată un inspector ANAF - Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Cluj-Napoca, precum şi pe reprezentanţii unor societăţi comerciale, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală, spălare de bani şi trafic de influenţă.

"La data de 15 ianuarie, procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Satu Mare au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor Marius Vasile Balaji, Vasile Finta, Petru Takacs, Cozmin Gabriel Danciu, Gabriel Batori, Marius Iliuşcă, Gheorghe Vasile Chilinţan, Ludovic Nicolae Gergely, Aurel Stelian Şeulean, Ivan Marina, Gama&Gama nr. 1 SRL, Gama&Gama Distribution SRL şi Tur Someş Construct SRL", informează DIICOT într-un comunicat remis vineri.

În urma probelor administrate în cauză a rezultat ca grupul infracţional constituit de inculpaţi a avut o structură determinată, roluri prestabilite pentru membrii săi, constatându-se că aceştia au acţionat într-un mod coordonat pentru realizarea obiectivelor urmărite.

Mecanismul de producere a prejudiciului creat bugetului consolidat din punctul de vedere al TVA consta în aceea că inculpatul Marius Vasile Balaji, în calitate de reprezentant al societăţilor comerciale Gama&Gama nr. 1 SRL şi Gama&Gama Distribution SRL, în perioada martie 2013 - decembrie 2014, a simulat operaţiuni de achiziţie internă prin intermediul unor societăţi comerciale cu comportament specific societăţilor comerciale de tip "conductă" sau "fantomă", societăţi controlate de Vasile Finta, direct sau prin intermediul inculpaţilor Cozmin Gabriel Danciu şi Petru Takacs, ultimul în calitate de administrator de drept şi de Marius Iliuşcă.

Aceste operaţiuni de achiziţie internă erau urmate de înregistrarea unor operaţiuni de livrare intracomunitară către o societate comercială cu comportament de tip "conductă" din Ungaria, controlată de membrii grupului prin intermediul inculpatului Gabriel Batori.

Stocul scriptic acumulat artificial de societatea din Ungaria era ulterior descărcat prin simularea unor livrări intracomunitare către societăţi comerciale cu comportament tip "fantomă" din România, societăţi controlate de inculpaţii Vasile Finta, Marius Iliuşcă şi Ivan Marina.

"Unicul scop al grupului a fost obţinerea unor beneficii fiscale în urma derulării operaţiunilor de achiziţie internă urmate de vânzarea acestora intracomunitar. Astfel, în urma operaţiunilor de achiziţie internă societăţile comerciale Gama&Gama nr. 1 SRL şi Gama&Gama Distribution SRL au înregistrat un TVA deductibil, TVA aferent valorii facturate. Simularea livrărilor intracomunitare, scutite de TVA, au permis compensarea TVA-ului deductibil înregistrat în urma operaţiunilor fictive cu TVA-ul colectat în urma operaţiunilor comerciale reale ale celor două societăţi", se arată în comunicat.

Prejudiciul reţinut în sarcina Gama&Gama nr. 1 SRL este de 6.803.456 lei, iar prejudiciul reţinut în sarcina Gama&Gama Distribution SRL este de 746.920 lei, reprezentând TVA-ul dedus nejustificat în urma operaţiunilor de achiziţie internă.

Potrivit anchetatorilor, din martie 2015 inculpatul Gheorghe Vasile Chilinţan a aderat la grupul infracţional organizat. Acesta, în calitate reprezentant al Tur Someş Construct SRL, în perioada februarie - martie 2015 a înregistrat operaţiuni de achiziţie prin intermediul unei societăţi cu comportament tip "conductă" controlată de inculpatul Vasile Finta, direct sau prin intermediul inculpaţilor Cozmin Gabriel Danciu şi Petru Takacs.

Prejudiciul reţinut în sarcina Tur Someş Construct SRL este de 87.864 lei, reprezentând TVA-ul dedus nejustificat în urma operaţiunilor de achiziţie internă.

"Activitatea infracţională a grupului a fost sprijinită de inculpatul Ludovic Nicolae Gergely, inspector superior în cadrul Direcţiei Generale Regional e a Finanţelor Publice Cluj-Napoca - Serviciul de Control Intern. În sarcina acestuia se reţine săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, prin promisiunea oferită inculpatului Gheorghe Vasile Chilinţan în determinarea funcţionarilor din cadrul AJFP Satu Mare pentru punerea în executare a unei sentinţe judecătoreşti (activitatea conformă atribuţiilor de serviciu ale funcţionarilor publici). În schimbul activităţii sale, inculpatul Gergely a beneficiat de promisiunea executării unor lucrări de amenajare a unui şanţ şi de executarea efectivă a acestor lucrări", precizează DIICOT.

Conform sursei citate, grupul infracţional organizat a obţinut controlul asupra mai multor societăţi din România (prin înfiinţare sau cesiune) şi din spaţiul intracomunitar (Ungaria şi Slovacia).

Aceste societăţi au fost înfiinţate sau cesionate către membrii grupului care avea rolul de a le "gestiona" pentru a crea aparenţa de realitate a operaţiunilor de livrare internă către societăţile beneficiare ale circuitului evazionist. Aceste societăţi au avut rolul de societăţi de tip "conductă". Societatea de tip "conductă" are rolul de a se prezenta ca un "partener serios" în relaţia cu beneficiarul.

După utilizarea lor în circuitul evazionist în rol de societăţi "conductă", aceste societăţi au fost cedate ulterior de către membrii grupului unor cetăţeni din Ucraina, persoane greu de localizat şi care, după preluarea formală a părţilor sociale, au rupt orice contact cu activitatea societăţii.

După cedarea părţilor sociale aceste societăţi au fost folosite ca societăţi de tip "fantomă", societăţi care sub aspect fiscal urmau un comportament atipic, de natură a conduce la ideea reţinerii unei fraude în sarcina acestora.

În cauză au fost instituite măsuri asiguratorii.

Dosarul a fost înaintat spre soluţionare Tribunalului Satu Mare.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.