Inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor au aplicat 156 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 983.600 de lei şi 27 de avertismente pentru deficienţe minore, în cadrul controalelor efectuate în luna decembrie în sectorul produselor alimentare de origine nonanimală.
Potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) remis vineri AGERPRES, controalele au vizat operatorii din industria alimentară care îşi desfăşoară activitatea în domeniul fabricării produselor de morărit, pâinii şi produselor de patiserie, al altor produse alimentare, băuturilor răcoritoare şi alcoolice.
În cursul lunii decembrie 2021, au fost efectuate 10.549 de controale în unităţile din industria agroalimentară din Bucureşti şi din ţară.
În urma controalelor au fost constatate o serie de disfuncţionalităţi, dintre care: neconformităţi privind respectarea bunelor practici de igienă şi fabricaţie (neîntreţinerea igienică a spaţiilor de depozitare, întreţinerea necorespunzătoare a spaţiilor tehnologice de producţie, lipsa vestiarului pentru angajaţi, neasigurarea stocurilor corespunzătoare de substanţe destinate operaţiunilor de dezinfecţie, neefectuarea operaţiunilor de DDD în condiţiile legislaţiei specifice domeniului alimentar); neconformităţi privind întreţinerea şi igiena echipamentului de protecţie sanitară a personalului muncitor.
De asemenea, au mai fost depistate neconformităţi privind monitorizarea şi implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP, neconformităţi legate de asigurarea trasabilităţii şi conformităţii produselor alimentare (etichetare, buletine de analiză cu rezultate nesatisfăcătoare, ambalaj necorespunzător), dar şi în ceea ce priveşte personalul muncitor (neîntocmirea fişelor de aptitudini, neefectuarea cursului de igienă, lipsa echipamentului de protecţie, neatestarea stării de sănătate a personalului).
Potrivit sursei citate, alte tipuri de neconformităţi depistate au vizat desfăşurarea de activităţi neînregistrate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, neafişarea anunţului de rechemare a produselor neconforme, utilizarea mijloacelor auto de transport produse alimentare neînregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, lipsa măsurilor pentru prevenirea răspândirii pandemiei generate de virusul SARS-CoV-2.
"În timpul controalelor efectuate în unităţile din industria agroalimentară s-au prelevat probe pentru efectuarea de analize de laborator conform procedurilor şi instrucţiunilor din Programul de supraveghere şi control pentru anul 2021, urmărindu-se conformitatea produselor alimentarea, încadrarea calităţii acestora în limitele maxime admise privind prezenţa de reziduuri de pesticide, contaminanţi şi alte substanţele interzise în alimente. De asemenea, s-au prelevat probe în vederea verificării conformităţii în ceea ce priveşte respectarea criteriilor microbiologice în alimente şi de pe suprafeţe/ ustensile de lucru în unităţile de industrie alimentară", spun reprezentanţii ANSVSA.
Suplimentar acestora, au mai fost realizate controale oficiale la nivelul unităţilor de depozitare a legumelor şi fructelor, unde au fost constante neconformităţi legate de desfăşurarea activităţii de depozitare în unităţi neînregistrate, nerespectarea cerinţelor generale de igienă, deficienţe referitoare la demonstrarea trasabilităţii unor loturi şi lipsa monitorizării temperaturii în depozit.
Acţiunile de verificare au vizat aspecte privind respectarea de către operatorii alimentari a condiţiilor de înregistrare, autorizare şi funcţionare a unităţilor, a modului de întreţinere şi igienizare a spaţiilor în care produsele alimentare sunt manipulate, a condiţiilor de prelucrare şi de depozitare a materiilor prime şi a produselor finite, a cerinţelor de trasabilitate şi a celor privind etichetarea, controlul dăunătorilor, evidenţa documentelor şi a informaţiilor privind implementarea procedurilor bazate pe analiza riscului (sistemul HACCP).
ANSVSA precizează că acţiunile de control se concentrează, în principal, pe prevenţie şi consilierea operatorilor din industria alimentară, iar sancţiunile contravenţionale sunt acordate în momentul în care deficienţele constatate iniţial nu au fost remediate în intervalul de timp stabilit sau pun în pericol sănătatea consumatorilor.
Inspectorii sanitari veterinari au aplicat 156 de sancţiuni contravenţionale operatorilor din industria alimentară
Explorează subiectul
Articole Similare

1.356
Un gigant european vrea să forțeze intrarea pe piața din România: Planuri pentru o rețea întreagă de magazine
1.356

1.584
Nume de cod `Mioara` - Colaboratorul anchetatorilor EPPO pus pe urmele `regelui ciobanilor` - Dumitru Andreșoi interceptat după ce aflase de ancheta privind terenurile
1.584

26
Gabriela Folcuţ (ARB): România are o capacitate mare de creştere economică, prin credit
26

6.964
SURSE Dorinel Umbrărescu pune o singură condiție Guvernului pentru a salva de la faliment colosul siderurgiei din România
6.964

3.401
Instituțiile statului, 'refugiu pentru pile politice'. Acuzațiile dure ale consilierului guvernatorului BNR
3.401

103
Piața chiriilor explodează la început de an universitar: ofertă mai mare cu 42% față de 2024
103

40
Vladimir Alexandrescu: Statistica românească, care face parte din Eurostat, este foarte bine cotată
40

3.463
Cum a ajuns `regele ciobanilor` să fenteze UE după condamnarea definitivă pentru evaziune - Și-a interpus părinții bătrîni și fiica în mecanismul infracțional
3.463

3.346
Euro crește din nou și se apropie de un nou prag psihologic. Cursul valutar de referință anunțat pentru marți
3.346

3.313
'Numerarul este sfânt'. Este reacția unui profesor universitar, după recomandarea BCE de a ține bani cash în casă
3.313

4.747
Începe greul pentru `regele ciobanilor` - EPPO l-a dat pe mâna judecătorilor pentru fraudare de fonduri europene de peste 2 milioane de euro
4.747

38
OMV Petrom a finalizat achiziţia participaţiei de 50% într-un proiect solar din Bulgaria
38

43
Radu Hanga: Vedem din nou anunţuri privind companii care încep să vină către Bursă
43
Comentează