DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Instanţa a tranşat scandalul din CSM: Judecătoarea care 'a încălcat, în mod repetat, prevederile legale' a pierdut procesul cu Lia Savonea

clujust.ro
chis savonea

După un raport cât un dosar penal, judecătoarea Andrea Anamaria Chiş, schimbată din funcţia coordonator al unui proiect pe fonduri europene pentru încălcarea prevederilor legale, a pierdut şi acţiunea prin care solicita intanţei anularea deciziei preşedintelui CSM. Judecătorii Curţii de Apel Suceava au decis că preşedintele CSM, Lia Savonea, a procedat corect. Este unul dintre puţinele cazuri în care un membru CSM apelează la colegii lor din instanţe pentru soluţionarea unor probleme interne ale Consiliului.

Curtea de Apel Suceava a decis luni, 3 iunie, că acţiunea judecătoarei Chiş este neîntemeiată. Soluţia poate fi atacată cu recurs în termen de 5 zile de la comunicare.

Consiliul Superior al Magistraturii a explicat, în luna aprilie, de ce judecătoarea Andrea Annamaria Chiş a fost înlocuită din poziţia de coordonator al unui proiect pe fonduri europene. După ce judecătoarea a susţinut, pe Facebook, că ar fi fost pedepsită astfel pentru atitudinea adoptată în calitate de membru al comisiei de concurs pentru şefia Inspecţiei Judiciare, CSM a dezvăluit că înlocuirea s-a produs în urma unui raport de audit. Raportul a scos la lumită încălcări repetate a prevederilor legale, după cum se arată în decizia preşedintelui Consiliului.

Vezi AICI decizia care o vizează pe judecătoarea Chiş! (.pdf)

"Decizia de desemnare a unui alt manager de proiect a fost luată în considerarea disfuncționalităților constatate inclusiv prin raportul misiunii de audit ad-hoc nr. 5/5159/19.03.2019, dispus de președintele Consiliului Superior al Magistraturii în urma aspectelor expuse în nota Direcției Afaceri Europene, Relații Internaționale și Programe nr. 2/2160 din data de 31.01.2019.

Așa fiind, sesizările privind problemele semnalate și începutul misiunii de audit au fost mult anterioare deciziei de desemnare a membrului Consiliului Superior al Magistraturii în comisia de concurs pentru numirea inspectorului șef al Inspecției Judiciare, rezultând că nu există nicio legătură între cele două aspecte. Din această perspectivă, se impune a se manifesta reținere față de afirmațiile publice conform cărora decizia de înlocuire ar fi fost determinată de activitatea doamnei judecător Andrea Annamaria Chiş în comisia de concurs respectivă", preciza CSM, pe 3 aprilie.

Neregulile constatate în raportul de audit:

1. A declarat în mod nereal că s-a deplasat la Cluj Napoca în interes de serviciu şi a decondat cheltuielile de cazare, deşi deplasarea nu era parte din proiect şi nu avea aprobarea preşedintelui CSM.

"Din cele prezentate, rezultă că managerul de proiect - doamna judecător Andrea Annamaria Chiş, având calitatea de demnitar, nu a respectat prevederile art. 16 din Hotărârea Guvernului nr. 714/2018, în sensul că, pentru deplasarea în interes de serviciu la data de 21.01.2019 la Cluj-Napoca era obligatorie delegarea de către conducătorul Consiliului Superior al Magistraturii", se arată în document.

2. "La data de 18.01.2019 (când se afla în concediu de odihnă), doamna juecător Andrea Annamaria Chiş - managerul proiectului a transmis un e-mail la cabinetul său, prin care solicita completarea delegaţiei pentru întâlnirea de lucru din data de 21.01.2019, de la Cluj-Napoca, învederea pregătirii primului workshop din 7-8.02.2019, cu precizarea că, în măsura în care delegaţia nu este semnată, să fie formulată o adresă privind efectuarea concediului de odihnă pentru ziua de 21.01.2019. Din evaluarea auditorilor, a rezultat că nu există în evidenţă cerere de concediu de odihnă a doamnei judecător Andrea Annamaria Chiş, pentru ziua de 21.01.2019.

3. S-a deplasat la Cluj, în perioada 7-8.02.2019 fără să existe ordinul de deplasare aprobat în prealabil de către preşedintele CSM. Cu toate acestea, în evidenţa activităţii desfăşurate, Andrea Chiş precizează că în perioada respectivă s-a aflat în "delegaţie internă".

"În raport de cele expuse, rezultă că managerul de proiect a încălcat, în mod repetat, prevederile legale incidente. Totodată mai rezultă că o parte din deplasările efectuate şi care nu sunt prevăzute în calendarul de activităţi şi, astfel nefinanţate distinct în cadrul proiectului implică, în consecinţă, o solicitare de alocare de fonduri din bugetul aferect Consiliului Superior al Magistraturii pentru decondarea cheltuielilor de transport", se mai arată în decizia preşedintelui CSM, unde se mai menţionează că "prezentarea unei realităţi distorsionate de către managerul proiectului constituie un eveniment grav care periclitează încrederea în capacitatea de a manageria activităţile proiectului".

CITEȘTE ȘI: Cum să NU îţi distrugi singur creierul: Alimentele care ţin la distanţă boala Alzheimer .

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.