Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Instanțele din Alba au luat măsuri speciale, pentru a preveni infecţia cu coronavirus

decizie instanta

Instanţele din Alba au dispus marţi o serie de măsuri în vederea prevenirii infecţiei cu coronavirus, printre care şi aceea a examinării de către completurile de judecată în materie penală a posibilităţii utilizării mijloacelor tehnice necesare audierii persoanelor private de libertate prin videoconferinţă sau a analizării posibilităţii de a se solicita în scris amânarea judecării cauzei sau judecarea cauzei în lipsă.

Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, în contextul măsurilor necesare pentru prevenirea şi limitarea efectelor epidemiei determinate de infectarea cu COVID-19 şi evitarea riscului de răspândire a infecţiilor respiratorii, Judecătoria Alba Iulia recomandă evitarea prezenţei la instanţă, în cazul în care aceasta nu este absolut necesară, utilizarea, în principal, a mijloacelor electronice şi tehnice pentru transmiterea actelor de procedură (e-mail, fax, telefon, etc), accesarea aplicaţiei informatice "Dosarul electronic", analizarea posibilităţii de a se solicita în scris amânarea judecării cauzei sau judecarea cauzei în lipsă, conform Agerpres.ro.

Citește și: Ce face Klaus Iohannis în plină criză de coronavirus COVID-19

De asemenea, pe toată durata prezenţei în instanţă, publicul este rugat să respecte măsurile de igienă şi protecţie recomandate de Ministerul Sănătăţii, acestea fiind afişate la loc vizibil la sediul Judecătoriei Alba Iulia.

Urmare a unei adrese emise de Administraţia Naţională a Penitenciarelor, instanţa stabileşte ca în următoarea perioadă să se evite, pe cât posibil, prezenţa în sala de judecată a persoanelor aflate în stare de detenţie, urmând a se proceda la audierea acestora prin videoconferinţă, iar în cazurile în care nu se poate asigura prezenţa acestora în sala de judecată, să se acorde termene de judecată, fără sancţionarea persoanei responsabile.

În situaţia în care se apreciază că este absolut necesară prezenţa persoanelor private de libertate în sala de judecată, accesul acestora se va face pe itinerariul deja stabilit, care evită contactul cu publicul şi se va evacua sala de judecată pentru reducerea riscului epidemiologie.

Citește și: Ciolacu: ‘PSD va vota joi’

Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia a decis suspendarea activităţii cu publicul începând de miercuri, pe perioadă nedeterminată, cu excepţia cauzelor în care se apreciază că există caracter urgent.

La rândul său, Curtea de Apel Alba Iulia a stabilit un plan de măsuri. Astfel, la punctele de acces în instituţie şi în incinta toaletelor au fost amplasate recipiente cu dezinfectant pentru mâini.

"Holul de acces, toaletele, alte spaţii publice, precum şi toate clanţele uşilor instanţei se vor spăla şi dezinfecta cu substanţe specifice de cel puţin trei ori pe zi. Personalul instanţei a fost informat şi instruit în vederea respectării cu stricteţe a măsurilor de igienă a mâinilor şi a căilor respiratorii. (...) Se reduce programul de lucru cu publicul la registratură şi arhivă la trei ore, în intervalul 8,30-11,30, având în vedere că serviciile care presupun program cu publicul sunt cele mai expuse şi, în acelaşi sens, se recomandă stabilirea unei distanţe de cel puţin un metru între angajaţii care desfăşoară relaţii cu publicul şi persoanele din exteriorul instanţei", se menţionează într-un comunicat remis AGERPRES.

Citește și: Raed Arafat face acuzații grave: ‘Trebuia să avem stocuri de acum doi ani’

Şi aici, completurile de judecată în materie penală vor examina posibilitatea utilizării mijloacelor tehnice necesare audierii persoanelor private de libertate prin videoconferinţă.

"Pentru evitarea aglomerării sălilor de judecată, completurile de judecată vor dispune orice măsură consideră necesar, inclusiv stabilirea de ore diferenţiate pentru soluţionarea cauzelor", se mai precizează în comunicat.

În condiţiile în care activitatea zilnică obişnuită a instanţei implică prezenţa unui număr mare de persoane dintr-o arie teritorială extinsă la cel puţin trei judeţe, CA Alba Iulia a transmis mai multe recomandări de conduită pentru justiţiabili, avocaţi şi ceilalţi participanţi la actul de justiţie. Se recomandă evitarea prezenţei la sediul instanţei, în cazul în care aceasta nu este absolut necesară şi limitarea staţionării în incinta Palatului Justiţiei doar pentru timpul strict necesar îndeplinirii obligaţiilor judiciare sau profesionale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.