Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Instituțiile muzeale românești se confruntă cu lipsa de resurse umane bine pregătite (președintele rețelei de muzee)

AGERPRES
noaptea muzeelor muzeu

Președintele Rețelei Naționale a Muzeelor din România, Virgil Ștefan Nițulescu, a declarat vineri că instituțiile muzeale românești se confruntă cu lipsa de resurse umane bine pregătite.

"Muzeele românești se confruntă cu diverse lipsuri. Cea mai gravă dintre ele este lipsa de resurse umane bine pregătite și asta pentru că ani de zile muzeele au avut parte de un nivel de salarizare extrem de scăzut (...) anul acesta de-abia muzeele au putut să treacă la un nivel de salarizare aproape decent și avem posibilitatea să angajăm oameni mai bine pregătiți în muzee. Din păcate, de când s-au blocat posturile problema rămâne acolo, ea există și e gravă mai ales în domenii foarte sensibile, cum e cel al conservării și restaurării bunurilor culturale", a spus Nițulescu, cu prilejul seminarului internațional "Museums Meet Museums".

Nițulescu a mai semnalat și lipsuri financiare ale muzeelor românești, mai ales privind cheltuielile de investiții.

"Dacă pentru proiecte culturale muzeele au posibilitatea să utilizeze și resursele din venituri proprii, în ceea ce privește investițiile au neapărată nevoie de subvențiile de la bugetul public și din păcate tocmai acest lucru se pare că nu este bine înțeles și ajungem în situația în care muzeele funcționează în clădiri inadecvate sau care, deși au fost construite în unele cazuri pentru a găzdui muzee, tot au nevoie de reparații", a afirmat Nițulescu.

El a menționat că tema acestei prime ediții a seminarului "Museums Meet Museums" este "Opening up the exhibition", în sensul de deschidere către public a unui expoziții, de fapt a unui muzeu, despre care a subliniat că nu este făcut doar pentru vizite școlare sau un grup restrâns de snobi.

"Muzeele au scopul nu doar de a pune în valoare patrimoniul, ci de a servi publicul. Acesta este scopul cel mai important al muzeelor. Muzeele nu sunt niște depozite de patrimoniu, sunt niște instituții făcute pentru cel mai larg public posibil, nu doar pentru o elită snoabă și să zicem eventual cunoscătoare, ci pentru fiecare om de pe stradă", a declarat Nițulescu.

El crede că în România câteva muzee au reușit să fie apreciate. "În România sunt câteva muzee care au reușit să treacă peste această barieră și să fie extrem de populare și apreciate în comunitățile în care funcționează, în vreme ce alte muzee au rămas din păcate sub imperiul unui management de modă veche, au rămas aproape părăsite de propriile lor comunități", este de părere Nițulescu.

În opinia sa, muzeele românești au de învățat de la cele europene o schimbare de perspectivă referitor la modul cum este privit publicul.

"Publicul nu e un fel de masă care ne împiedică pe noi, muzeografii, să avem grijă de obiecte (...) există în continuare oameni mai de modă veche în muzeele românești care aproape că se simt deranjați când le sunt vizitate muzeele", a spus Nițulescu.

"Museums Meet Museums" este organizat de Rețeaua Națională a Muzeelor din România la Muzeul Țăranului Român. Pe lista vorbitorilor la seminarul care se va încheia sâmbătă se află și personalități în domeniul cercetării și dezvoltării muzeale: Nina Simon, Mikael Mohamad, Lia Perjovschi și Michele Lanzinger.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.