Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Instituţie publică din România, într-un raport comandat de ONU

undp

STIRIPESURSE.RO a intrat în posesia unui raport realizat la solicitarea Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) - Centrul Regional pentru Europa și Asia Centrală. Raportul se referă la acrivitatea Autorităţii Electorale Permanente (AEP), de la preluarea mandatului de către șefa instituției, Ana Maria Pătru.

În raport se constată că relațiile dezvoltate de AEP cu organismele electorale internaționale au condus la îmbunătățirea vizibilității Autorității pe plan internațional, precum și a României.

Potrivit raportului ”Evaluare tematică. Asistența electorală acordată prin programul Asistență Oficială pentru Dezvoltare din România”, AEP, care este o instituție relativ tânără, a demonstrat eficiență în dezvoltarea profilului său internațional prin intermediul propriilor eforturi de colaborare profesională, și-a extins rețeaua de contacte internaționale și a organizat cu succes conferințe electorale internaționale și programe de pregătire de specialitate.

Evaluarea independentă realizată în perioada ianuarie - februarie 2015, condusă de Sue Nelson, consultant internațional, precizează că AEP are viziune ca organism de management electoral și dorește să își mobilizeze personalul și resursele pentru implementarea proiectelor de asistență electorală.

PNUD constată că AEP se implică activ pe plan internațional, participând la seminariile și evenimentele internaționale, precum conferința Organizației Electorale Globale (GEO), și având statutul de membru în cadrul Organizației Mondiale a Organismelor Electorale (A-WEB) și în Asociația Oficialilor Electorali Europeni (ACEEEO). Toate acestea, precum și activitățile în cadrul AOD, au condus la creșterea vizibilității AEP pe plan internațional.

”Programele de asistență ale României au beneficiat foarte mult de pe urma parteneriatelor strategice și a eforturilor comune, precum cel cu PNUD, care a făcut posibilă prezența reprezentanților României la seminarii organizate în alte țări, precum Egipt sau Moldova, ori parteneriatul cu Consiliul Europei, care, prin seria de evenimente culturale, a facilitat găzduirea unei reuniuni pe tema partidelor politice în România”, se mai menționează în raport.

În opinia PNUD, toate parteneriate AEP cu organismele electorale internaționale au avut ca finalitate îmbunătățirea vizibilității Autorității, precum și a României.

”Dacă dorința României este să își crească vizibilitatea și să își dezvolte programele de asistență, este necesară menținerea parteneriatelor strategice care deja și-au demonstrat eficiența, precum cele cu PNUD, Consiliul Europei, ACEEEO și A-WEB, și este importantă crearea unor parteneriate noi cu aceleași puncte de interes, îndeosebi în acest domeniu în care din ce în ce mai multe organisme de management electoral vor să pătrundă”, este una dintre concluziile documentului citat.

În prezent, sunt mai multe domenii în care România ar putea încheia parteneriate, constată PNUD, dând ca exemplu faptul că Autoritatea Electorală Permanentă este interesată de problematica integrității, găzduind deja o conferință pe tema fraudei electorale și o alta, în martie 2015, privind integritatea electorală.

PNUD se pronunță pentru dezvoltarea unei viziuni și a unei misiuni strategice în ceea ce privește asistența electorală în România, iar aceasta să fie aprofundată într-o zonă tematică mai largă a consolidării democrației.

Potrivit evaluării, în cadrul Autorității Electorale Permanente și al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) ar trebui să fie desemnați reprezentanți dedicați care să administreze acest sprijin electoral, pentru a asigura familiarizarea lor cu contextul mai larg al asistenței electorale.

De asemenea, AEP și MAE trebuie să mențină o comunicare constantă cu PNUD, în condițiile în care unul dintre rolurile principale în majoritatea țărilor este coordonarea furnizorilor de asistență, este o altă concluzie a raportului realizat la solicitarea Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) - Centrul Regional pentru Europa și Asia Centrală.

AEP a devenit din ce în ce mai activă și mai vizibilă în relația cu organizațiile profesionale regionale și internaționale, precum și în domeniul electoral internațional, mulțumită și disponibilității fondurilor pentru Asistența Oficială pentru Dezvoltare (AOD).

Potrivit raportului, Autoritatea Electorală Permanentă este în prezent cel mai important furnizor de asistență electorală bilaterală al României. ”Aceasta are o viziune strategică în ceea ce privește poziția sa internațională, dorind să devină un centru regional de expertiză electorală și să participe activ la evenimentele internaționale”, se mai constată în documentul menționat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.