Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Institutiile internationale, sesizate privind retrocedarile: E o rusine, un proces corupt

retrocedari

Preşedintele PPMT, Szilagyi Zsolt, spune că va sesiza instituţiile internaţionale pentru modul în care sunt restituite imobilele confiscate de statul comunist.

'Procesul de restituire a imobilelor confiscate de statul comunist este o ruşine pentru România, fiind alterat de corupţie. Principiul 'restitutio in integrum' trebuia de la bun început să fie principiul care ghidează acest proces. Constatăm că nu numai bisericile maghiare, ci şi alte comunităţi sunt private de dreptul la proprietatea care le-a aparţinut şi care a fost violată. România nu respectă angajamentele luate când a fost acceptată în structurile europene şi euro-atlantice şi care recomandau 'restitutio in integrum'. Vom semnala instituţiilor internaţionale că România nu şi-a îndeplinit aceste angajamente. Cerem şi ca Guvernul şi Preşedinţia să îşi schimbe atitudinea faţă de acest proces', a declarat joi, într-o conferinţă de presă, Szilagyi Zsolt.

El a mai spus că n-au fost restituite nici jumătate dintre imobilele care au aparţinut bisericilor maghiare.

'Numărul imobilelor confiscate de comunişti de la bisericile istorice maghiare este de 2.140, iar până acum nici jumătate nu au ajuns la fostul proprietar, ceea ce ne dă de gândit şi reflectă starea democraţiei din România. Acest proces trebuie să se încheie într-o perioadă scurtă, dar vedem că nu există voinţă din partea statului român, care prelungeşte artificial acest proces, cu scopul de a evita restituirea, dacă se poate', a mai afirmat Szilagyi.

Agerpres

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.