Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Instituțiile publice vor migra într-un Cloud guvernamental, sub bagheta unei rude a lui Vasile Dîncu

blog.qlik.com
cloud informatic

Guvernul Orban a adoptat, miercuri seară, o ordonanță de urgență privind realizarea „Cloud-ului Guvernamental”, un super-sistem informatic în care toate instituțiile publice își vor muta sistemele informatice, pentru un schimb de date mai ușor în sectorul public.

Pentru realizarea Cloud-ului guvernamental a fost desemnată Autoritatea pentru Digitalizarea României, o agenție guvernamentală înființată în guvernarea PNL și subordonată premierului Ludovic Orban. Șeful ADR este un tânăr liberal, Sabin Ioan Sărmaș (35 de ani), fost consilier local PNL în Cluj-Napoca. „Bunicul meu e văr cu Vasile Dîncu”, a spus el pentru PressOne. Structura informatică pentru Cloud-ul guvernamental va fi realizată de STS.

Vezi și: Cum ar putea arăta viitorul Guvern (variantele PNL)

Principalele prevederi ale OUG:

  • Prezenta ordonanță de urgență stabilește cadrul general pentru realizarea și administrarea la nivel național a unei infrastructuri de tip cloud, denumită „Cloud Guvernamental”, constând într-un ansamblu de resurse și servicii de tehnologia informației,  comunicații și securitate cibernetică, utilizat în comun de autoritățile și instituțiile publice din România, precum și de către structurile aflate în coordonarea și subordonarea acestora.
  • Autoritatea pentru Digitalizarea României, denumită în continuare ADR, în calitate de administrator al Cloud-ului Guvernamental, coordonează acțiunile necesare realizării, operării și funcționării acestuia.
  • Infrastructura de bază a Cloud-ului Guvernamental este asigurată de Serviciul de Telecomunicații Speciale.
  • Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, sistemele informatice, achiziționate de către autoritățile și instituțiile publice vor fi dezvoltate astfel încât să fie pregătite pentru migrare în Cloud-ul Guvernamental.
  • Prezenta ordonanță de urgență nu se aplică sistemelor informatice ale autorităților publice din domeniul apărării și securității naționale, și nici celor ale autorităților publice prevăzute în Constituție în Titlul III, Capitolele I, II și VI.
  • Migrare în cloud a soluțiilor informatice înseamnă transferul soluției informatice de pe mediul de funcționare actual pe infrastructura pusă la dispoziție de un serviciu de cloud, fără a aduce modificări ale funcționalităților existente.
  • Autoritățile și instituțiile publice au obligația migrării și integrării sistemelor informatice în sistemul de Cloud Guvernamental, în termen de 2 ani de la data primirii notificării 5 transmise în acest sens de către Autoritatea pentru Digitalizarea României

În prezent, sistemele informatice utilizate de către instituțiile și autoritățile publice se caracterizează prin:

- existența unor sisteme diferite care rezolvă aceleași tipuri de probleme, uneori cu rezultate diferite;

- existența unor sisteme care nu sunt integrate, ceea ce presupune reintroducerea informației, uneori manual;

- faptul că administrarea fiecărui sistem se face la sursă, implicând costuri mari;

- reguli de acces și securitate neunitare care dau posibilitatea accesului neautorizat;

- existența a multiple sisteme informatice care nu mai beneficiază de suport tehnic oferit de producători, care utilizează tehnologii vechi și pentru care nu mai pot fi achiziționate componente hardware, ceea ce conduce la posibilitatea iminentă de apariție a unor disfuncționalități tehnice majore ale unor sisteme critice de comunicații și tehnologia informației, situație care ar afecta furnizarea de servicii esențiale către cetățeni și mediul de afaceri, inclusiv actul de guvernare și capacitatea de intervenție a statului în situații de urgență

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.