Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum ar putea arăta viitorul Guvern (variantele PNL)

calcule

În PNL au început să se creioneze variantele de lucru pentru formarea viitorului Guvern.

Surse liberale au declarat pentru ȘTIRIPESURSE.RO că pentru formulele de constituire a viitorului Executiv, partidul pleacă de la două principii care nu sunt negociabile:

1. PNL nu acceptă un premier din afara partidului

2. PNL exclude să guverneze cu PSD

Sursele citate spun că cel mai probabil PNL nu va putea obține singur 50+1 din mandate, astfel că va exista aproape cu siguranță un Guvern de coaliție.

Liberalii și-au calculat că vor deține în viitorul legislativ aproximativ 35-37% din mandate, cu posibilitatea de a ajunge până la 40% din mandate.

Varianta „optimistă” vehiculată în PNL este ca liberalii să formeze un Guvern format exclusiv din partide membre ale aceleiași familii politice europene PPE, adică un Guvern PNL + PMP + UDMR, care să fie primească la votul de învestitură și sprijinul grupului minorităților naționale.

Varianta „B” în PNL este o înțelegere cu USR-PLUS.

Liberalii susțin că se poate ca USR-PLUS să fie luați la guvernare cu miniștri, dar este fezabilă și o variantă intermediară: se încheie un protocol de colaborare parlamentară prin care PNL și USR-PLUS se angajează să susțină anumite proiecte proiecte comune, cu condiția ca PNL-USR să voteze învestirea Guvernului chiar dacă nu intră la guvernare.

În PNL se mai ia în calcul un scenariu de avarie: O negociere punctuală fie cu Pro România, fie negocieri „la bucată” cu parlamentari tehnocrați din PSD pentru a vota strict învestirea noului Executiv și adoptarea bugetului pe anul 2021. Surse liberale spun că această variantă ar putea să fie folosită doar în cazul în care PNL a epuizat toate celelalte variante și nu se poate forma Guvernul.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.