Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj a făcut 100 de transplanturi în acest an, în creștere după scăderea cauzată de ancheta DIICOT

ASSMB
transplant

Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal (ICUTR) Cluj-Napoca a înregistrat în acest an o revigorare a transplantului renal, cu 100 de cazuri realizate, după scăderea înregistrată în anii 2017 și 2018, în urma scandalului cauzat de anchetarea DIICOT a medicului Mihai Lucan, anunță MEDIAFAX.

Purtătorul de cuvânt al ICUTR Cluj-Napoca, Iacob Gheorghiță, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, că numărul pacienților evaluați pentru transplant a fost, în acest an, de 842, cu 25,49% mai mulți decât în cursul anului trecut.

Citește și: Se planuieste bugetul! Guvernul Orban critica dur o alta taxa!

„Dacă înainte de anul 2017, în ICUTR Cluj-Napoca erau realizate aproximativ 130 de transplanturi renale anual, mai precis 137 transplanturi renale în anul 2016, dintre care 127 de la donator decedat, ulterior a fost înregistrată o scădere dramatică a numărului acestora. Astfel, în anul 2017 au fost transplantate doar 55 de grefe renale, cu 59,85% mai puține decât în anul precedent. În anul 2018 s-au înregistrat 64 de transplanturi realizate. Abia în anul acesta a fost înregistrată o revigorare reală a transplantului renal, cu un total de 100, din care 89 au fost de la donator decedat. Numărul de pacienți evaluați în vederea transplantului a fost de 842, cu 25,49% mai mulți decât în 2018”, a spus Gheorghiță.

De asemenea, a crescut în acest an și numărul total de pacienți care s-au adresat ICUTR - 10.393, cu 15,95% mai mulți decât în anul 2018.

„În ceea ce privește aspectele financiare, în momentul de față, ICUTR nu mai are arierate. La finele anului 2017, valoarea arieratelor era de 1,9 milioane de lei, acestea fiind reduse la 354.585 lei la finele anului 2018 si achitate integral pâna până în cursul lunii aprilie a anului 2019”, a subliniat purtătorul de cuvânt al ICUTR Cluj-Napoca.

Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR) Cluj-Napoca a fost înfiinţat în anul 2000 de medicul Mihai Lucan, cercetat în 2017 de DIICOT pentru fapte de corupție.

Mihai Lucan, cel care a condus Institutul şi a fost apoi şeful Secţiei Transplant Renal, s-a retras de la ICUTR Cluj-Napoca la începutul anului 2017, iar la sfârşitul lunii octombrie 2017, conducerea ICUTR Cluj-Napoca a făcut apel la societatea civilă şi la mediul de afaceri să sprijine financiar unitatea, avertizând că există riscul încetării activităţii în cazul în care se vor bloca toate conturile din Trezorerie din cauza datoriilor de aproape 2 milioane de lei.

Citește și: Noi norme ale UE se vor aplica in Romania! Ce categorie de romani va beneficia de plati mai ieftine?

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT)– Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate şi ai Direcţiei de Investigaţii Criminale au făcut, în decembrie 2017, cinci percheziţii percheziţii domiciliare pe raza municipiului Cluj-Napoca, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunii de delapidare cu consecinţe deosebit de grave. Două dintre percheziţii au avut loc la domiciliile lui Mihai Lucan şi ale fiului acestuia, Valerian Ciprian, situate una lângă alta. Lucan a fost acuzat că și-a însuşit și a folosit bunurilor aflate în patrimoniul ICUTR Cluj-Napoca, în favoarea firmei sale private SC Lukmed SRL.

Procurorii au estimat prejudiciul în acest dosar la peste 5,1 milioane de lei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.