DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Institutul Cultural Român: În 26 de luni au fost organizate sau sprijinite peste 5.000 de evenimente

Liliana Turoiu / ICR

În cele 26 de luni de mandat al preşedintelui Liliana Ţuroiu la conducerea Institutului Cultural Român au fost organizate sau sprijinite de ICR peste 5.000 de evenimente în ţară şi străinătate, acţiuni culturale în cadrul a trei mari programe: Sezonul România-Franţa, Centenarul Marii Uniri şi deţinerea Preşedinţiei rotative a Consiliului UE de către România, precum şi pregătirea participării ţării noastre, cu statut de ţară invitată, la Festivalul Europalia România, anunță AGERPRES.

"În perioada aprilie 2017 - iunie 2019, Institutul Cultural Român a organizat evenimente culturale cu puternic impact intern şi internaţional, promovând artişti români contemporani, dar şi creaţii din patrimoniul naţional. Filmul şi teatrul românesc, literatura, artele vizuale, muzica şi dansul au fost puternic susţinute prin promovarea artiştilor români pe scenele prestigioase ale lumii. Seria evenimentelor a început în 2017 cu expoziţia 'Apariţii', semnată de Geta Brătescu, la Bienala de Artă de la Veneţia, dar şi cu prezentarea operelor lui Constantin Brâncuşi la celebrul The Solomon R. Guggenheim Museum din New York", se arată într-un comunicat de presă remis joi, AGERPRES, de ICR.

Potrivit sursei citate, în zona artelor vizuale, s-au pus bazele colaborării cu artista portugheză Joana Vasconcelos.

"Deschiderea stagiunii London Philharmonic Orchestra cu opera 'Oedipe' de George Enescu, în variantă de concert, în 2017, a fost unul dintre evenimentele cheie din ultimii doi ani. Lansarea proiectului 'Luna Enescu la ICR' s-a bucurat de prezenţa unor oaspeţi de seamă din mediul cultural, academic, ştiinţific şi diplomatic. Performanţele din 2017 au prefigurat un 2018 memorabil, cu România ţară invitată la Târgul de Carte Retiro de la Madrid, cu dezvelirea la Ashford, în Marea Britanie, a celei dintâi statui a Reginei Maria din afara graniţelor României, expoziţia 'Regina Soldat', itinerată în mai multe capitale europene, dar şi la Kabul, în cadrul misiunii NATO din Afganistan. De cealaltă parte a Atlanticului, un muzeu fondat în onoarea şi în memoria Reginei Maria, Maryhill Museum of Art din Statul Oregon, a găzduit un alt moment reprezentativ dedicat Centenarului Marii Uniri: expoziţia 'Romanian Identity, Royalty and Architecture', în cadrul unui program care a mai cuprins prelegeri, spectacole şi ateliere", mai spune comunicatul.

ICR a organizat în 2018 peste 3.000 de evenimente, dintre care 700 dedicate Centenarului Marii Uniri, precizează sursa citată.

"Anul 2019 reprezintă continuarea Sezonului România-Franţa, prezenţa ICR în evenimente dedicate Preşedinţiei rotative a României la Consiliul Uniunii Europene, prezenţa la numeroase târguri de carte, la Revelations în Franţa (eveniment dedicat industriilor creative), continuarea proiectelor de susţinere a marilor festivaluri de film şi teatru ( FITS, TIFF, BIFF etc.) şi a prezenţei artiştilor pe scenele prestigioase ale lumii, Festivalul Europalia România 2019, cu cele peste 260 de evenimente în pregătire. Plenul reunit al Comisiei pentru cultură şi media şi al Comisiei de politică externă din Senatul României a avizat pe 25 iunie 2019 propunerea de numire a Lilianei Ţuroiu pentru funcţia de director al ICR Bruxelles. Liliana Ţuroiu continuă, astfel, activitatea în cadrul Institutului Cultural Român, urmând ca, în cel mai scurt timp, dată fiind apropierea debutului Europalia România 2019, să preia coordonarea generală a proiectului Europalia, devenind şi omolog al managerului general Europalia Internaţional", se mai arată în comunicat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.