Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Institutul Cultural Român i-a decernat Premiul Naţional 'Constantin Brâncuşi' 2022 sculptorului Liviu Mocan

www.evz.ro
Institutul Cultural Român ICR

Institutul Cultural Român (ICR) i-a decernat, vineri, Premiul Naţional "Constantin Brâncuşi" 2022 sculptorului Liviu Mocan, pentru expoziţia ”Inima Învieriiˮ, realizată anul trecut în Biserica Neagră de la Braşov.

Potrivit unui comunicat d epresă transmis, sâmbătă, de ICR, trofeul Premiului Naţional "Constantin Brâncuşi", realizat de artistul plastic Mihai Ţopescu, i-a fost înmânat câştigătorului în cadrul manifestărilor prilejuite de împlinirea a 85 de ani de la inaugurarea Ansamblului Monumental ”Calea Eroilor" din Târgu Jiu, capodopera marelui sculptor Constantin Brâncuşi.

”Premiul Naţional «Constantin Brâncuşi» constituie atât o apreciere a valorii artistice, cât şi o recompensă morală şi materială pentru lucrări originale care pun în evidenţă creativitatea autorilor şi contribuie semnificativ la îmbogăţirea patrimoniului cultural naţional şi universal”, anunţă ICR.

"Sunt fericit să fiu sculptor. Întregul Univers este o galerie cu sculpturi. Încep să lucrez. Când mâinile mele ating lemnul, bronzul, granitul, când mâinile mele se adâncesc în lut moale ating mâinile lui Dumnezeu. Vreau să mulţumesc Institutului Cultural Român, Centrului Brâncuşi, comisiei, celor care m-au ales, vreau să vă mulţumesc dumneavoastră, participanţilor, pentru că prin faptul că sunteţi aici dovediţi o căutare de spiritualitate. Şi în încheiere, sunt convins că şi dumneavoastră, dar eu îi mulţumesc lui Constantin Brâncuşi care mie, personal, şi unei ţări întregi ne-a făcut un cadou uriaş", a afirmat Liviu Mocan, citat în comunicatul d epresă.

Liviu Mocan s-a născut în anul 1955, în satul Cara, de unde, în urma confiscării bunurilor materiale de către regimul comunist, familia lui s-a mutat la Cluj.

Aici, Liviu Mocan a absolvit, pe rând, Şcoala de artă, Liceul de artă, Academia de Artă (în prezent Universitatea de Artă şi Design Cluj Napoca), apoi a continuat cu studii postuniversitare la Anderson University şi Mississippi College, în Statele Unite ale Americii. A întreprins călătorii de studio în importante centre ale sculpturii universale. S-a manifestat în expoziţii personale şi de grup pe toate continentele şi a creat lucrări de for public în patru dintre ele. Are lucrări în colecţii publice şi private din România, Elveţia, Germania, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Norvegia, Noua Zeelandă, Ungaria, Austria, Grecia, Australia.

Centrul de Cercetare de la Târgu-Jiu organizează anual, în parteneriat cu ICR, o serie de evenimente artistice şi culturale dedicate operei şi vieţii marelui sculptor Constantin Brâncuşi, printre care un simpozion de creaţie plastică, editare şi lansare de albume de artă, rezidenţe de creaţie artistică, evenimente street-art şi acordarea Premiului Naţional "Constantin Brâncuşi".

Potrivit ICR, manifestările ocazionate de aniversarea Ansamblului Monumental ”Calea Eroilor" au început în dimineaţa zilei de 27 octombrie, în apropierea Mesei Tăcerii, în prezenţa iubitorilor de cultură şi de Brâncuşi, care au participat apoi la o procesiune de-a lungul Căii Eroilor, până la Coloana fără Sfârşit. În cadrul evenimentului a avut loc lansarea cărţii "Istoricul Ansamblului Monumental Calea Eroilor realizat de Constantin Brâncuşi la Târgu Jiu", autori dr. Sorin Lory Buliga şi Adina Andriţoiu. Cu aceeaşi ocazie, a fost decernat şi premiul "Bursa Constantin Brâncuşi", care i-a revenit artistului Felix Aftene, pentru expoziţia de arte vizuale "Retrospectiva", organizată la Muzeul de Artă de la Palatul Culturii din Iaşi în noiembrie 2022.

Au urmat apoi vernisajul expoziţiei de sculptură "Pomul Vieţii", a artistului vizual Dinu Câmpeanu, curator dr. Vasile Fuiorea, şi vernisajul expoziţiei de arte vizuale „Reconnaissance", a artistei Suzana Fântânariu, curator Adrian Bândea.

Evenimentele au fost organizate de Centrul de Cercetare, Documentare şi Promovare ”Constantin Brâncuşi", Consiliul Local şi Primăria Municipiului Târgu Jiu, în parteneriat cu Institutul Cultural Român.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.