Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Institutul Internaţional pentru Finanţe: Gradul de îndatorare a pieţelor emergente a revenit la un nivel record în trimestrul trei

PixaBay
dolari bani spalare joc piramidal

Raportul datorie/PIB pentru pieţele emergente a revenit la un nivel record în trimestrul al treilea, chiar dacă datoria mondială a scăzut cu 6.400 de miliarde de dolari, până la 290.000 de miliarde de dolari, din cauza aprecierii dolarului american şi a încetinirii vânzărilor de obligaţiuni, arată un raport al Institutului Internaţional pentru Finanţe (IIF), cel mai mare grup de lobby al sectorului financiar, informează Reuters.

Potrivit celor mai recente estimări publicate marţi de IIF, deficitele bugetare şi încetinirea creşterii economice a majorat raportul datorie/PIB în cazul economiilor emergente până la 254% în trimestrul al treilea al acestui an, revenind la nivelul record atins în primul trimestru din 2021, potrivit Agerpres.

Aceasta deşi datoria totală a pieţelor emergente a scăzut până la 96.200 de miliarde de dolari în trimestrul al treilea, de la 98.700 miliarde de dolari în trimestrul precedent.

În paralel, raportul datorie globală/PIB a scăzut pentru al şaselea trimestru consecutiv, până la 343% din PIB.

Creşterea preţurilor la energie şi alimente au continuat să majoreze dobânzile şi costurile de finanţare la nivel mondial, în timp ce guvernele au majorat cheltuieile pentru a consolida economiile.

Debitorii care se împrumută la randamente ridicate au văzut cum spread-urile (-diferenţa dintre preţul de cumpărare şi vânzare-nr.) s-au majorat cu aproximativ 400 de puncte de bază, în medie, în acest an dar pentru debitorii care beneficiază de un rating de tip investment grade, majorarea spread-urilor a fost una mai modestă, potrivit IIF.

"În contextul înăspririi condiţiilor de finanţare globală, accesul la pieţele internaţionale a devenit şi mai dificil pentru mulţi debitori cu randamente mari în acest an. Nota de plată cu datoriile suverane ar urma să crească rapid, în special pentru ţările din Africa sub-sahariană dar şi pentru Europa Emergentă", a declarat directorul de sustenabilitate de la IIF, Emre Tiftik.

Decidenţii şi agenţiile de rating au avertizat că presiunile datoriilor asupra economiilor în curs de dezvoltare fragile sunt departe de a se fi terminat şi mai multe cazuri de insolvenţă sunt posibile.

Costul mai mare cu serviciul datoriei ar urma să afecteze în special ţările cele mai expuse la efectele schimbărilor climatice, a subliniat IIF.

Pe lângă datoriile suverane, companiile mici şi familiile cu venituri reduse au fost cele mai afectate de creşterea costurilor cu împrumuturile. "Având în vedere dependenţa lor ridicată de finanţarea pe termen scurt, gospodăriile cu venituri reduse şi firmele mici au fost afectate în mod disproporţionat de majorarea costurilor cu împrumuturile", a precizat IIF.

Dolarul american s-a apreciat cu până la 20% în trimestrul al treilea, chiar dacă pe ansamblul anului aprecierea este de 12%. În schimb, monedele statelor emergente s-au depreciat cu 10% în raport cu dolarul american.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.