Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Institutul Kiel: Aproape toate economiile văd deja o scădere a comerţului internaţional

economictimes.com
economie

Aproape toate economiile văd deja o scădere a comerţului internaţional, în urma perturbărilor generale de invazia Rusiei în Ucraina, conform unui raport publicat luni de Institutul Kiel pentru economie mondială din Germania, transmite Bloomberg.

Cel mai semnificativ impact asupra Rusiei vine în urma sancţiunilor, cu un declin al exporturilor estimat în februarie de 11,8%, faţă de ianuarie.

De asemenea, exporturile ar urma să scadă cu 3,9% în SUA, cu 2,8% în UE, şi cu 3,8% în Germania, în timp ce China, care a raportat o creştere de 0,3% a exporturilor, ar putea fi afectată în viitor de rapida răspândire a variantei Omicron a coronavirusului, conform datelor Institutul Kiel, potrivit Agerpres.ro.

"Cifrele din februarie ne dau un indiciu privind consecinţele economice ale războiului din Ucraina. Majorarea controalelor vamale, pentru a verifica respectarea sancţiunilor impuse Rusiei, ar putea duce la întârzieri suplimentare în comerţul maritim", susţine Vincent Stamer, director în cadrul Institutului Kiel.

Acesta a explicat că datele de la navele - container arată că în mare măsură Ucraina nu mai are acces la transportul maritim internaţional. "Nicio mare navă - container nu a mai făcut escală în cel mai important port al ţării, Odesa de la Marea Neagră, din 24 februarie, când a început invazia", arată datele Institutul Kiel.

Şi Fondul Monetar Internaţional a avertizat că: "războiul şi sancţiunile asociate vor avea de asemenea un impact sever asupra economiei mondiale", apreciind că actuala criză creează un şoc negativ pentru inflaţie şi pentru activitatea economică, într-un moment în care presiunea preţurilor era deja ridicată. Pe întreg globul va fi resimţit şocul preţurilor, iar autorităţile trebuie să ofere sprijin fiscal pentru gospodăriile sărace pentru care alimentele şi combustibilul reprezintă o proporţie mai ridicată din cheltuieli. Pagubele economice vor creşte dacă războiul se extinde, consideră FMI.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.