Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Institutul Naţional al Patrimoniului acordă finanţări de 5 milioane de lei pentru proiecte ce au ca scop protejarea şi promovarea monumentelor istorice

Patrimoniu pentru urmatorul secol
castelul huniazilor Hunedoara patrimoniu

Institutul Naţional al Patrimoniului (INP) acordă prin Timbrul Monumentelor Istorice (TMI) finanţări nerambursabile de 5 milioane de lei pentru proiecte care au ca scop protejarea şi promovarea monumentelor istorice şi care vor fi derulate în perioada cuprinsă între data semnării contractului de finanţare şi 31 octombrie 2021.

O finanţare totală în valoare de 5.000.000 lei este disponibilă pentru proiecte care se înscriu în patru categorii: intervenţii de urgenţă (1.500.000 lei); pregătirea documentaţiilor tehnico-economice pentru restaurarea monumentelor istorice (1.000.000 lei); Reşiţa, 250 de ani de siderurgie, pentru protejarea patrimoniului industrial – lucrări de întreţinere şi reparaţii curente (1.000.000 lei); Timişoara, Capitală Europeană a Culturii – lucrări de întreţinere şi reparaţii curente (1.000.000 lei), potrivit news.ro.

Citește și: Rafila, critici dure în debutul campaniei de vaccinare: ''Festivităţile' au costat, cred, mai mult decât vaccinul'. Când se va vaccina medicul

Priorităţile anuale în vederea finanţării prin TMI sunt punerea în siguranţă a monumentelor istorice aflate în pericol, angajarea comunităţilor patrimoniale şi a comunităţilor locale în protejarea monumentelor istorice şi contribuţia la marcarea unor aniversări istorice şi la programe naţionale şi europene dedicate patrimoniului cultural.

Primele două apeluri – intervenţii de urgenţă şi proiectare (elaborarea documentaţiei tehnico-economice pentru restaurare) – au adresabilitate naţională, în timp ce apelurile tematice vin să sprijine eforturile de recuperare şi punere în valoare a patrimoniului construit, în contextul unor proiecte mai ample de promovare şi de dezvoltare locală prin intermediul patrimoniului cultural.

Citește și: Scepticism în rândul europenilor față de vaccinarea împotriva Covid-19: 'Nu cred că există un vaccin în istorie care să fi fost testat atât de repede'

Suma maximă care poate fi solicitată pentru finanţarea unui proiect este de 200.000 de lei, în subprogramul intervenţii de urgenţă (ante- şi post-dezastru), 140.000 de lei, în subprogramul de elaborare a documentaţiilor tehnico-economice pentru intervenţii asupra monumentelor istorice, şi de 100.000 de lei, în subprogramul acţiuni tematice - Timişoara, Capitală europeană a culturii şi Reşiţa, 250 de ani siderurgie, pentru lucrări de întreţinere şi reparaţii curente la monumente istorice.

Perioada de depunere a proiectelor este 25 ianuarie - 1 martie 2021. Mai multe detalii pot fi găsite pe site-ul patrimoniu.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.