Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului anunță că a montat cinci noi stații seisimice mobile

Institutul National de Cercetare

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului anunţă, luni, că a montat cinci noi staţii seismice mobile temporare în Banat, în cadrul unui proiect internaţional. Proiectul, derulat în 27 de state, urmăreşte explorarea interiorului Pământului şi înţelegerea evoluţiei geodinamice în regiunea mediteraneană.

”5 noi staţii seismice mobile temporare de bandă largă au fost instalate în Regiunea Banat. Iniţiativa este parte a proiectului AdriaArray, în cadrul căruia INCDFP reprezintă România, alături de alte 50 de institute de cercetare din 27 de ţări europene. În total, pe teritoriul României au fost instalate 32 de staţii dintr-un total de 41”, anunţă, luni, INCDFP, conform News.ro.

Institutul precizează că această reţea se adaugă la infrastructura deja existentă, Reţeaua Seismică Naţională (RSN) cu aproximativ 170 de staţii, asigurând o acoperire densă a teritoriului, cu o distanţă medie între staţii de aproximativ 40 km.

”Instalarea staţiilor temporare AdriaArray a început în iunie 2022. De atunci, 65% din cele aproximativ 400 de staţii temporare prevăzute, au fost deja instalate în Europa. AdriaArray este o iniţiativă internaţională menită să consolideze capacităţile europene de cercetare geoştiinţifică interdisciplinară şi de inovare, pentru a explora interiorul Pământului şi a înţelege evoluţia geodinamică în regiunea mediteraneană, cu ajutorul unei reţele seismologice mobile la scară largă”, a mai transmis sursa citată.

Institutul precizează că, în acest context, până în 5 aprilie, are loc la Dubrovnik, în Croaţia, workshop-ul internaţional privind AdriaArray, susţinut parţial de ORFEUS & EPOS în cadrul proiectului EPOS SP, eveniment organizat la nivel local de către Departamentul de Geofizică, Universitatea din Zagreb, Facultatea de Ştiinţe.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.