Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Institutul Smithsonian şi artistul Christo au fost daţi în judecată de un fotograf pentru încălcarea drepturilor de autor

ciocanel judecator

Institutul Smithsonian şi artistul Christo sunt daţi în judecată de un fotograf din New York care îi acuză că au folosit fără drept fotografii făcute de el instalaţiei „Running Fence” (1976), care reprezintă una dintre cele mai cunoscute lucrări ale bulgarului, scrie Reuters. Plângerea a fost depusă marţi de Gianfranco Gorgoni. El susţine că nu şi-a dat niciodată acordul pentru folosirea imaginilor făcute cu instalaţia din nailon şi oţel ce măsura 39 de kilometri în cartea „Remembering the Running Fence” apărută în 2010 şi într-un film care a însoţit o expoziţie de la Smithsonian.

Gorgoni spune că fotografiile lui au fost folosite în cartea „Christo: Running Fence” (1978), unde a fost menţionat ca autor al lor. Potrivit plângerii formulate şi depuse la o curte de justiţie din Manhattan, Christo a vândut imaginile Institutului Smithsonian în 2007 şi a spus, împreună cu soţia lui, Jeannne-Claude, că ei deţin drepturile pentru acestea.

Gorgoni, care a păstrat negativele, a afrimat că a încercat să negocieze - fără succes - o înţelegere cu pârâţii, care au notat pe site că imaginile aparţin lui Christo. Chris LaRocco, avocatul lui Christo, nu a comentat. La fel, nici reprezentanţii Smithsonian. Timp de două săptămâni, în septembrie 1976, instalaţia „Running Fence” a fost desfăşurată pe dealurile din Sonoma şi Marin, în nordul Californiei.

Artist de origine bulgară, Christo Javacheff, în vârstă de 82 de ani, şi soţia lui Jeanne-Claude, care a murit în 2009, sunt cunoscuţi pentru lucrări ca „The Gates”, instalaţie realizată în 2005, în Central Park din New York, şi „Wrapped Reichstag” din 1995. Gorgoni, în vârstă de 75 de ani, s-a născut în Italia, unde deţine şi o casă. Lucrările lui au fost expuse în diverse muzee şi publicate în ziare precum The New York Times. El a fotografiat, între altele, lucrări ale unora ca Jean-Michel Basquiat, Willem de Kooning, Ellsworth Kelly, Roy Lichtenstein, Georgia O‘Keeffe şi Andy Warhol, conform news.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.