Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Instrumentele Telescopului James Webb sunt operaționale

scitechdaily.com
telescopul spatial James Webb

Telescopul spaţial James Webb, situat la 1,5 milioane de kilometri distanţă faţă de Pământ, şi-a încheiat faza de aliniere a instrumentelor sale ştiinţifice, devenite de acum operaţionale pentru a explora profunzimile Universului, a anunţat NASA.

Cele patru instrumente puternice aflate la bordul său, trei instrumente optice şi un spectrograf, s-au aliniat cu succes cu oglinda principală (6,5 metri în diametru), care a fost amplasată în poziţia prevăzută încă de la începutul lui ianuarie, la două săptămâni după lansarea telescopului James Webb (JWST) din Guyana Franceză.

Instrumentele telescopului au atins "temperatura operaţională", sunt calibrate şi sunt pregătite pentru a fi folosite în scopuri ştiinţifice, conform unui comunicat al NASA. Imaginile test primite de la aceste instrumente sunt clare şi bine focalizate, potrivit Agerpres.ro.

Un exemplu este cel al imaginilor unui câmp de stele şi gaze cosmice din Marele Nor Magellanic, o mică galaxie satelit a Căii Lactee, obţinute de instrumentul MIRI (Mid-Infrared Instrument). "Această primă imagine a fost considerată imediat magnifică, pentru că am văzut în ea calitatea imaginilor pe care le căutam", a scris pe Twitter managerul ştiinţific al MIRI, Pierre-Olivier Lagage.

Primele observaţii ştiinţifice vor fi derulate în cursul verii acestui an.

Cu o valoare de 10 miliarde de dolari, telescopul spaţial James Webb, a cărui intrare în funcţiune este aşteptată de astronomii din întreaga lume, poate permite observarea primelor galaxii din Univers, formate la doar aproximativ 200 de milioane de ani după Big Bang.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.