DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Insuficiența cardiacă, urgență de sănătate publică: 1 din 2 persoane diagnosticate cu această boală moare în primii 5 ani de la diagnostic

infarct atac de cord

Diagnosticul precoce și tratamentul în stadiile inițiale ale bolii salvează viața pacienților!

În România, 4,7% din populația adultă suferă de insuficiență cardiacă, iar 1 din 2 persoane diagnosticate cu această afecțiune decedează în primii 5 ani de la diagnostic. De asemenea, 2 din 3 pacienți cu insuficiență cardiacă sunt reinternați în spital în maxim 1 an de la externare, în condițiile în care 30% din cazuri ajung la spital în stadii agravante ale bolii.

Aceste statistici îngrijorătoare arată că insuficiența cardiacă este cea mai gravă boală din spectrul bolilor cardiovasculare, printre cauzele principale fiind diagnosticul tardiv și inițierea tratamentului în stadii prea avansate ale bolii.

Insuficiența cardiacă: diagnosticul precoce și tratamentul în stadiile inițiale ale bolii (NYHA II)* salvează viața pacienților

Comunitatea medicală prin vocea specialiștilor de la Fundația Română a Inimii, Societatea Română de Cardiologie, Societatea Națională de Medicina Familiei și Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice trag un semnal de alarmă asupra impactului negativ major asupra sistemului de sănătate a insuficienței cardiace prin lansarea unei campanii de informare și conștientizare  "Insuficiența Cardiacă Ucide! Salvează-ți inima. Mergi la medic!". Scopul acesteia este de a crește nivelul de recunoaștere a riscurilor și simptomelor asociate insuficienței cardiace și de a informa publicul general cu privire la importanța diagnosticului și tratamentului  in stadii incipiente ale bolii.

N.R. Clasificare funcțională a insuficienței cardiace a New York Heart Association (NYHA). Stadiile NYHA sunt de la I-IV.

4,7% din populația adultă a Romaniei suferă de insuficiență cardiacă: accesul la terapii inovatoare gratuite este esențial.

Campania de informare "Insuficiența Cardiacă Ucide! Salvează-ți inima. Mergi la medic!" adresată publicului larg este un demers esențial al comunitării medicale în contextul în care 4,7% din populația adultă a Romaniei suferă de insuficiență cardiacă, iar pacienții sunt diagnosticați și tratați când boala deja este avansată. Aceste acțiuni de informare și educare susțin eforturile pe care întrega comunitate de cardiologi din România le face de a trata pacienții cu terapii inovatoare, care schimbă parcursul bolii. Iar în această privință, a accesului la tratament, avem un pas esential de facut: ca aceste terapii de ultimă generație să fie gratuite pentru pacienții români!” a declarat Prof. Univ. Dr. Dragoș Vinereanu, Președintele Fundației Române a Inimii.

Fiecare pacient român cu insuficiență cardiacă are dreptul să fie informat corect și să beneficieze de tratamentul optim, cât mai devreme după diagnostic.

Insuficiența cardiacă este o temă majoră pentru Societatea Română de Cardiologie, în condițiile în care  ne confruntăm cu o epidemie de cazuri noi, cu un impact socio-economic major. Prin inițierea campaniei "Insuficiența Cardiacă Ucide! Salvează-ți inima. Mergi la medic!", împreună cu partenerii noștri, ne-am propus ca populația României să fie corect informata cu privire la insuficienta cardiaca, oferiind  în același timp speranța că se poate trăi bine si pentru mulți ani cu această boală gravă, cu condiția ca aceasta să fie depistată și tratată devreme. Fiecare pacient român cu insuficiență cardiacă are dreptul să fie informat corect și să beneficieze de tratamentul optim, cât mai devreme după diagnostic, conform recomandărilor din noul ghid european de diagnostic și tratament”, afirmă Prof. Univ. Dr. Bogdan A. Popescu, Președintele Societății Române de Cardiologie.

Pacienții cu insuficiență cardiacă au nevoie de informare corectă, diagnostic precoce și tratament optim, pentru că într-adevăr „Insuficiența cardică ucide!

Radu Gănescu, Președintele COPAC, a declarat: ”Interesul nostru, al pacienților, este să fim diagnosticați din timp, să avem acces la tratamente adecvate din stadiile timpurii ale bolii, iar monitorizarea pacientilor să fie făcută conform unui traseu clar și predictibil. Avem nevoie de programe de screening, de diagnostic precoce și mai ales avem nevoie de tratamente inovatoare care dau ani de viață pentru pacienții cu insuficiență cardiacă. Viețile pacienților afectate grav de insuficiența cardiacă, reflectate în statisticile de la nivel național, arată nevoia urgentă de intervenție pentru o informare corectă, pentru un diagnostic precoce și, mai ales, pentru tratament optim, pentru că într-adevăr „Insuficiența cardică ucide!”

content-image

Urmărește-ne:
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.