Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Întâlnire a miniştrilor de externe din statele membre NATO cu omologii din Georgia şi Ucraina, dedicată situaţiei de securitate la Marea Neagră

Inquam Photos / Octav Ganea
Teodor Melescanu DNA

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, a evidenţiat la lucrările reuniunii miniştrilor afacerilor externe NATO de la Bruxelles importanţa continuării procesului de adaptare a Alianţei la provocările actuale de securitate, de o manieră cuprinzătoare, inclusiv în ceea ce priveşte flancul estic al Alianţei, informează MAE.

Potrivit unui comunicat transmis marţi de MAE, lucrările reuniunii de la Bruxelles au început cu o întâlnire a miniştrilor de externe din statele membre NATO cu omologii din Georgia şi Ucraina, dedicată situaţiei de securitate la Marea Neagră, aceasta fiind a doua reuniune în acest format în anul 2018, după cea la cel mai înalt nivel de la Summitul din iulie.

Discuţiile s-au concentrat asupra modalităţilor optime de consolidare a interacţiunii cu cei doi parteneri în vederea asigurării securităţii în regiune, având în vedere importanţa zonei Mării Negre pentru ansamblul securităţii euroatlantice. În condiţiile utilizării recente de către Rusia a forţei militare împotriva Ucrainei, a avut loc un schimb de opinii cu privire la tensiunile din apropierea Mării Azov şi a Strâmtorii Kerci, fiind transmis un mesaj ferm privind necesitatea de-escaladării situaţiei şi a respectării dreptului internaţional, relatează agerpres.ro.

Ministrul de externe a subliniat necesitatea consolidării rolului NATO în regiunea Mării Negre, a reiterat angajamentul şi sprijinul faţă de cele două state partenere, susţinând decizia NATO de continuare a unei angajări substanţiale în planul dialogului politic şi al cooperării practice cu Georgia şi Ucraina.

În cadrul celei de-a doua sesiuni de lucru, dedicate securităţii transatlantice, a fost evidenţiată importanţa continuării procesului de consolidare a răspunsului NATO, cu atât mai necesar în actualul context de securitate, marcat de impredictibilitate şi provocări multiple. A fost reconfirmat ataşamentul ferm al tuturor statelor membre faţă principiile unităţii şi solidarităţii aliate, care reprezintă fundamentul NATO.

Meleşcanu a evidenţiat importanţa continuării procesului de adaptare a Alianţei la provocările actuale de securitate, de o manieră cuprinzătoare, inclusiv în ceea ce priveşte flancul estic al Alianţei. El a exprimat sprijin pentru declaraţia ministerială, adoptată cu ocazia reuniunii, de solidaritate a NATO cu SUA privind concluzia Washingtonului referitoare la încălcarea de către Rusia a Tratatului privind Forţele Nucleare cu Rază Intermediară de Acţiune (INF), se arată în comunicat.

De asemenea, ministrul a evidenţiat importanţa asigurării complementarităţii proiectelor derulate în UE în domeniul securităţii şi apărării cu acelea dezvoltate în cadrul NATO, menţionând atenţia care va fi acordată consolidării sinergiei NATO-UE pe durata Preşedinţiei României la Consiliul UE.

La dineul de lucru al miniştrilor aliaţi de externe a fost discutat rolul NATO în gestionarea ameninţărilor provenind din vecinătatea sudică a Alianţei. Au fost evaluate progresele înregistrate în ceea ce priveşte asistenţa acordată partenerilor şi au fost discutate priorităţile de acţiune pentru perioada următoare. Ministrul afacerilor externe a evocat contribuţia substanţială a României la eforturile de consolidare a stabilităţii în vecinătatea sudică a NATO, ca parte integrantă a abordării omnidirecţionale a NATO în acest domeniu.

În marja reuniunii ministeriale, şeful diplomaţiei române a avut o serie de întâlniri bilaterale cu omologi din state aliate şi partenere NATO. În cadrul întrevederii cu ministrul canadian de externe, Chrystia Freeland, au fost discutate aspecte privind cooperarea între România şi Canada în cadrul NATO, Meleşcanu mulţumind pentru contribuţia Canadei la prezenţa adaptată înaintată a NATO în România, în special în domeniul poliţiei aeriene. De asemenea, au fost discutate aspecte privind cooperarea între cele două state în contextul ONU şi al operaţiunilor de menţinere a păcii, precum şi în plan bilateral.

În cadrul întrevederii cu şeful diplomaţiei de la Skopje, Nikola Dimitrov, au fost discutate stadiul şi perspectivele implementării Acordului de la Prespa şi eforturile autorităţilor de la Skopje în direcţia integrării în NATO. Ministrul Dimitrov a adresat mulţumiri pentru sprijinul constant al României pentru eforturile ţării sale de integrare în NATO şi UE.

Întâlnirea ministrului român de externe cu omologul său georgian, David Zalkaliani, a prilejuit un schimb de opinii asupra evoluţiilor de securitate regională în zona Mării Negre şi a eforturilor autorităţilor de la Tbilisi în direcţia integrării în NATO. Ministrul Meleşcanu a reiterat sprijinul constant şi substanţial al României pentru eforturile părţii georgiene, fiind abordate şi posibilităţile de consolidare a cooperării bilaterale, inclusiv din perspectivă regională, între cele două state, a mai menţionat MAE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.