Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Întâlnire de gradul zero: Serghei Lavrov a ajuns în Turcia pentru negocierea exporturilor prin Marea Neagră

lavrov

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a sosit marţi seară în Turcia pentru a discuta despre stabilirea de coridoare maritime pentru a facilita exporturile de cereale în Marea Neagră, relatează France Presse.

Lavrov urmează să se întâlnească miercuri cu şeful diplomaţiei turce, Mevlut Cavusoglu. În centrul negocierilor, posibilitatea ca Ucraina, un jucător major pe piaţa mondială de cereale, să-şi exporte recoltele blocate în prezent în porturile sale.

Conflictul în desfăşurare din 24 februarie şi care a blocat majoritatea exporturilor Ucrainei prin Marea Neagră a crescut preţurile şi reprezintă un risc serios de foamete în ţările care depind de acestea, în special în Africa şi Orientul Mijlociu. La cererea Naţiunilor Unite, Turcia a oferit asistenţă în escortarea convoaielor maritime din porturile ucrainene, în ciuda prezenţei minelor, dintre care unele au fost depistate în apropierea coastelor turceşti, în contextul invaziei ruse a Ucrainei.

Potrivit ministrului turc al agriculturii Vahit Kirisci, "Ucraina îşi protejează în prezent porturile comerciale cu mine" şi se teme că va fi "atacată de Rusia" dacă acestea sunt retrase. Ministrul turc al apărării Hulusi Akar a discutat de asemenea prin telefon cu omologul său rus Serghei Şoigu. Cei doi miniştri au discutat "măsurile ce pot fi luate pentru transporturile în deplină siguranţă de cereale, floarea soarelui şi alte produse agricole", potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Apărării turc.

Presa ucraineană a asigurat că discuţiile programate miercuri la Ankara vor implica, pe lângă Turcia şi Rusia, "ONU şi Ucraina". Însă Ambasada Ucrainei la Ankara a negat marţi orice contact între ambasadorul Vasil Bodnar şi Lavrov.

Vasil Bodnar a acuzat vineri Rusia că "fură fără ruşine" şi exportă cereale ucrainene din Crimeea (sud), anexată de Moscova în 2014, în special în Turcia.

Turcia este considerată un aliat al Ucrainei, căreia îi furnizează drone de luptă, dar are grijă să menţină o poziţie neutră faţă de Rusia, de care depinde pentru aprovizionarea cu energie şi cereale.

Chiar înainte de război, Ucraina era pe cale să devină al treilea exportator mondial de grâu şi furniza jumătate din comerţul mondial de seminţe şi ulei de floarea soarelui. Kievul exporta în fiecare lună 12% din grâul mondial, 15% din porumb şi 50% din uleiul de floarea soarelui, aminteşte AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.