Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Erdogan după întâlnirea cu Joe Biden: Am definit modalităţile viitoarei misiuni, ceea ce acceptăm şi ceea ce nu acceptăm

erdogan biden erdogan

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat vineri că Ankara şi Washington s-au pus de acord asupra 'modalităţilor' unei viitoare asumări a securităţii aeroportului din Kabul de către forţele turce după retragerea americană din Afganistan, transmite AFP.

'Împreună cu SUA şi NATO, am definit modalităţile viitoarei misiuni, ceea ce acceptăm şi ceea ce nu acceptăm', a declarat Erdogan în cursul unei vizite la Diyarbakir, în sud-estul majoritar kurd al Turciei.

'Am evocat acest subiect la reuniuni ale NATO, cu prilejul întâlnirii mele cu (Joe) Biden şi la discuţiile dintre delegaţiile noastre. Dacă Dumnezeu va vrea, vom pune în practică această măsură în Afganistan în cel mai bun mod posibil', a mai spus Erdogan.

După întâlnirea Biden-Erdogan în marja summitului NATO din iunie de la Bruxelles, Washingtonul salutase un 'angajament clar' al Ankarei de a juca un 'rol-cheie' în asigurarea securităţii aeroportului din Kabul.

După această întâlnire, discuţiile celor două părţi pentru stabilirea termenilor viitoarei misiuni turce au continuat, mai ales printr-o vizită a unei delegaţii americane la Ankara în iunie şi mai multe convorbiri telefonice între ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, şi şeful Pentagonului, Lloyd Austin.

Aeroportul din Kabul este principala cale de ieşire din Afganistan pentru diplomaţii occidentali şi lucrătorii umanitari. Teama că ar putea cădea în mâinile talibanilor odată cu retragerea forţelor străine împinge NATO să caute rapid o soluţie.

Turcia, stat membru NATO, a fost din 2001 un actor important în Afganistan, unde a desfăşurat sute de soldaţi.

Preşedintele american Joe Biden a anunţat joi că misiunea militară a Statelor Unite în Afganistan 'va fi încheiată la 31' august. Într-un discurs dedicat retragerii definitive a trupelor americane, preşedintele a dat asigurări că 'nu este inevitabil' ca Afganistanul să cadă în mâinile talibanilor.

Însă la câteva ore după acest discurs, talibanii au afirmat vineri că au capturat Islam Qala, postul de frontieră cu Iran cel mai important din Afganistan, şi că în prezent controlează 85% din teritoriul ţării.

Propunerea turcă de a asigura securitatea aeroportului din Kabul intervine în contextul eforturilor lui Erdogan de a repara relaţiile cu Washingtonul, care s-au tensionat începând din 2016 în urma unei serii de dezacorduri, conform agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.