Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Întâlnire în primarul Capitalei, Gabriela Firea și ministrul Energiei: Ce s-a discutat

gabriela firea

Primarul General, Gabriela Firea, a avut astazi o intalnire la sediul Primariei Capitalei, cu Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, pentru a discuta despre relatia RADET-ELCEN si pentru a gasi solutii comune astfel incat cele doua institutii sa beneficieze de fondurile necesare astfel incat sa nu existe sincope in producerea si livrarea agentului termic.

“Preocuparea mea constanta, ca Primar General, este identificarea unor solutii rapide pentru ca bucurestenii sa beneficieze de apa calda si caldura in parametrii optimi in sezonul rece. Asa cum am stabilit la intalnirea precedenta, dispeceratul comun ELCEN-RADET pentru reparatii si avarii functioneaza, iar in prezent lucrarile de reparatii sau modernizari se desfasoara cu o coordonare clara intre cele doua institutii. Avem un nou consiliu de administratie, speram ca noua conducere sa vina cu solutii, iar bucurestenii sa nu aiba de suferit in sezonul rece. In ceea ce priveste aspectele financiare, am stabilit o comisie de lucru formata din reprezentanti ai PMB, RADET si ELCEN care sa analizeze din punct de vedere financiar si juridic datoria istorica. Suntem cu subventia la zi, avem planuri de investitii ", a declarat Primarul General, care a explicat ca se verifica istoricul datoriei RADET catre ELCEN, precum si protocolul semnat in anul 2008, care prevedea, printre alte aspecte, ca o parte din subventia pentru caldura catre populatie sa fie suportata si de catre Guvern. Astfel, prin grupul de lucru nou infiintat se doreste identificarea unor solutii prin care si celelalte institutii ale statului, care s-au angajat prin acest protocol, sa se implice astfel incat sa nu existe disfunctionalitati pe timpul iernii in livrarea agentului termic catre populatie. De asemenea, Primarul General a subliniat faptul ca "trebuie sa facem o planificare realista, pe termen lung. In acest sens am trimis o echipa de audit la RADET, pentru ca vrem sa insanatosim aceasta regie. De la preluarea mandatului am reusit sa finalizam documentatia necesara accesarii celor 187 milioane de euro, bani europeni, care sunt rezervati pentru Bucuresti, in scopul modernizarii retelei de termoficare a orasului. Primaria Capitalei isi asuma toate obligatiile, insa trebuie sa existe o colaborare interinstitutionala functionala."

La randul sau, Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a punctat, in cadrul sedintei de lucru, necesitatea ca ELCEN si RADET sa demareze in perioada imediat urmatoare o analiza de risc a sistemului de termoficare si sa traseze un plan de actiuni pentru perioada de iarna. “Vreau sa stabileasca impreuna un plan de actiuni. Daca se intampla, de exemplu, sa fie decuplat un CET in plina iarna, ambele entitati sa stie exact ce au de facut, care este ordinea de alimentare, ce manevre au de facut, cum sa reruteze agentul termic, la ce costuri se ridica aceste manevre etc. Avem nevoie de acest plan in cel mai scurt timp posibil pentru a sti exact unde trebuie sa intervenim”, a declarat ministrul Grigorescu.

Ministrul Energiei a mai declarat de asemenea ca este necesara identificarea surselor de finantare astfel incat ELCEN sa nu intampine dificultati in productia agentului termic, mai ales ca societatea are de achitat datorii catre furnizorii de gaze, catre banci, dar si catre stat. O lipsa acuta a banilor poate afecta considerabil activitatea ELCEN”.

Cei doi oficiali au agreat ca la inceputul lunii septembrie sa reia tema finantarii intr-o intalnire la care sa participle atat reprezentantii RADET si ELCEN, cat si specialisti din Ministerul Energiei si Primaria Capitalei pentru a gasi cea mai buna solutie pentru ca ambele companii sa aiba bani pentru a-si desfasura coerent activitatea, conform unui comunicat de presă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.