Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Întârzierile de livrare din India vor provoca o penurie de vaccin în Regatul Unit

COVAX
vaccin covid

În Regatul Unit se aşteaptă luna viitoare la o penurie de vaccin împotriva coronavirusului, din cauza livrării cu întârziere a unui milion de doze de produs AstraZeneca din India, semnalează joi BBC, potrivit AGERPRES.

Lotul produs de compania Serum Institute of India a fost blocat timp de patru săptămâni, arată sursele BBC.

Institutul de Sănătate Publică (NHS) dn Anglia a avertizat miercuri printr-o scrisoare organizaţiile sanitare locale că în aprilie se va reduce cantitatea de vaccin disponibilă.

Departamentul Sănătăţii de la Londra susţine însă că se încadrează în continuare în graficul de administrare, care permite vaccinarea tuturor adulţilor cu cel puţin o doză până la sfârşitul lui iulie.

Un purtător de cuvânt al Serum Institute a declarat că acum câteva săptămâni s-au livrat în Regatul Unit cinci milioane de doze de vaccin AstraZeneca, iar compania speră să trimită în curând noi cantităţi, având în vedere "situaţia actuală şi cerinţele pentru programul guvernamental de imunizare din India".

O sursă a BBC susţine însă că, deşi obiectivul iniţial era livrarea următorului lot de cinci milioane de doze în martie, nu s-a stabilit o dată exactă.

Ministrul britanic pentru locuinţe, Robert Jenrick, a declarat că Regatul Unit dispune de mai puţine doze "decât speram pentru următoarele săptămâni, dar ne aşteptăm la o nouă creştere în aprilie". Campania de vaccinare va fi "ceva mai lentă decât am fi putut spera, dar nu mai lentă decât am stabilit" - adică vaccinarea cu prima doză a tuturor celor peste 50 de ani până la 15 aprilie şi a tuturor adulţilor până la sfârşitul lui iulie.

Citește și: Medicul Adina Alberts este cercetată disciplinar de Colegiul Medicilor, după ce a publicat schema de tratament împotriva Covid-19

Până acum, au primit o primă doză de vaccin peste 25 de milioane de britanici, iar 1,7 milioane au fost injectaţi şi cu a doua doză.

Miercuri, după deschiderea programărilor pentru cei cu vârste peste 50 de ani, NHS din Anglia a fost informată că nu mai poate oferi vaccinuri pentru cei mai tineri până la sfârşitul lui aprilie.

Serum Institute este cel mai mare producător mondial de vaccinuri şi urmează să producă anul acesta un miliard de doze de vaccin AstraZeneca pentru ţările cu venituri reduse şi medii. Luna aceasta, firma a acceptat să furnizeze Regatului Unit 10 milioane de doze, din care jumătate abia peste câteva săptămâni. Cantităţile respective erau prevăzute în contracte şi nu vor fi luate din cele destinate ţărilor mai sărace.

Restul cantităţii de vaccin AstraZeneca pentru Regatul Unit provine din producţia internă, care asigură un milion până la două milioane de doze săptămânal, iar compania farmaceutică afirmă că nu sunt probleme cu livrările.

Pfizer, care produce vaccin în Belgia, susţine de asemenea că aprovizionarea NHS este în grafic. Stocurile respective ar putea fi însă blocate dacă Uniunea Europeană aplică interdicţii de export, aşa cum a ameninţat.

În aceste condiţii, aprovizionarea din India ar fi trebuit să creeze un stoc-tampon până la sfârşitul lui martie, permiţând guvernului de la Londra să continue efortul de vaccinare a populaţiei sub 50 de ani.

Obiectivul este în prezent suspendat, arată BBC, din cauza că mulţi britanici trebuie să primească a doua doză de vaccin de la începutul lunii viitoare. Cum termenul din iulie pentru vaccinarea tuturor adulţilor nu este pus în discuţie, nu ar trebui să fie afectată ridicarea restricţiilor antiepidemice.

Până spre sfârşitul primăverii, în Regatul Unit ar trebui să înceapă să sosească şi primele doze de vaccin Moderna, al treilea aprobat în ţară. Întârzierea din India înseamnă însă că vaccinarea va dura ceva mai mult decât se spera la începutul săptămânii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.