Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Întârzierile în reunirea familială în cazul refugiaţilor de război, criticate de comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei

reuters
tabara refugiati

Responsabila pentru drepturile omului a Consiliului Europei, Dunja Mijatovic, a cerut Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) să ia o decizie împotriva perioadelor lungi de aşteptare pentru persoanele care fug de război şi încearcă să se reunească cu familiile lor, potrivit DPA preluată de Agerpres.

Perioadele de aşteptare de peste un an, cum este perioada de aşteptare de trei ani prevăzută de o lege din Danemarca adoptată în 2016, sunt "necorespunzătoare", a spus Dunja Mijatovic, comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei.

Întârzierile sau eşecul în reunirea familiilor limitează grav integrarea persoanelor în ţările lor gazdă, a precizat Dunja Mijatovic într-o declaraţia transmisă CEDO şi făcută publică vineri.

Separarea de familie le poate produce de asemenea o mare suferinţă celor aflaţi în siguranţă şi i-ar putea pune în pericol pe membrii familiilor lor.

Dunja Mijatovic a intervenit astfel într-un caz în care un bărbat sirian a acuzat autorităţile daneze că i-au încălcat dreptul la viaţă de familie şi că l-au discriminat refuzându-i soţiei sale cu care este căsătorit de 25 de ani să i se alăture.

Bărbatul a fugit de războiul din Siria şi i s-a oferit protecţie temporară în Danemarca, însă nu statut de refugiat. Prin urmare, i s-a aplicat perioada de aşteptare de trei ani.

Dunja Mijatovic a mai spus că alte câteva ţări europene, inclusiv Germania, aplică tot mai mult acest statut persoanelor care fug de războiul din Siria, în loc să le ofere azil.

Ea a atras atenţia că orice persoană care primeşte protecţie internaţională, indiferent dacă este vorba de statut de refugiat sau de protecţie subsidiară ori temporară, ar trebui privită ca fiind într-o poziţie similară pentru reunirea familială.

Refugiaţii sirieni au fost afectaţi disproporţionat de trecerea la statutul de protecţie temporară şi de restricţiile asociate privind reunificarea familială, a spus ea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.